Négy filmfesztivál egyesül a Balkánon

HírKlikk 2021. április 11. 09:00 2021. ápr. 11. 09:00

Négy balkáni ország filmfesztiválja fog össze, hogy közösen rendezzenek filmszemlét. A Szarajevói Filmfesztivál kezdeményezéséhez csatlakozott a zágrábi, a belgrádi és a podgoricai szemle. Együtt nagyobb közönség elérésére számítanak a dél-szláv mustra szervezői.

Ivan Bakrač koordinátor szerint ha a kisebb fesztiválok összefognak, nem csak több nézőt érnek el a filmek, hanem nagyobb nemzetközi figyelmet kap a versenyprogram kínálata, és a díjak jelentősége is. A mustra filmjei egy kultúrkört képviselnek – írja az Euronews.

Nyolc film verseng a dél-szláv régió filmszemléjén. A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt online rendezik meg a balkáni filmes találkozót, és az alkotásokat is az interneten lehet megtekinteni.

A horvát Andrea Štaka filmje a Berlinalén is szerepelt. Producere, Boris Matić azért is örül a négy filmfesztivál összefogásának, mert a világjárvány második éve kényszeríti online térbe a filmesek találkozóit, ami halványítja ezek erejét. Az összefogás viszont fokozza. Miközben a filmesek újabb és újabb alkotásokat hoznak létre, egyre nagyobb kihívás a forgalmazásuk a mozik bezárása óta. Az események társulása jó fejlemény.

Nagy figyelmet kap a balkáni szemlén A bálnavadász fiú című film is, ami belga-lengyel-orosz kooprodukcióban készült, így nagyobb eséllyel jutnak más nemzetközi eseményekre. A négy fesztivál egyesülésével azok a filmek is nagyobb figyelmet kapnak, amiket csak egy szemle vetítene.

Forrás: Euronews