Az optimizmus gyakorlása

Barabás Mónika 2021. április 24. 10:13 2021. ápr. 24. 10:13

Az életünket külső és belső történések egyaránt befolyásoljak. A külső behatás alatt azokat a helyzeteket értem, amelyek felett viszonylag kevés kontrollom van. Ilyen lehet például, hogy várakozom a dugóban, vagy esős reggelre ébredek. Persze, nem azt mondom, hogy én ebben a cselekedetben nem vagyok jelen, de vannak helyzetek, amikre nem tudok hatást gyakorolni, azaz nem tudom magát a helyzetet megváltoztatni. Nem tudom a dugót megszüntetni, és nem tudok napfényt varázsolni az esőben.

És itt jön a belső befolyásolásom, azaz a szabad belső döntésem, afölött, ahogy én a külső helyzetemre miként reagálok. Bizonyára észrevette már magán, hogy voltak olyan napjai, amikor nyugodtabban reagált egy városi dugóra, és lehet, volt olyan is, amikor feszültebb volt. Tehát a gondolkodása, ahogy a helyzetet értékeli, hatással van arra, hogyan érzi magát. Minél inkább elégedett a világgal, annál inkább jelennek meg kellemes érzések Önben, és ez igaz a fordítottjára is, minél inkább elégedetlen a körülményeivel, önmagával, annál nagyobb valószínűséggel megy bele egy negatív érzelmi spirálba, ami egyre mélyebbre fogja önt vinni.

Ha az optimista gondolkodás nem azt jelenti, hogy tagadná a realitást! Csupán egyfajta gondolati átkeretezésre hangolódjon. Gondolja végig, ha bosszús helyzet éri, hogy mire tanítja magát a szituáció. Érdemes azt is megfontolnia, milyen képessége fejlődik általa.

Nézzük meg néhány példán keresztül, hogy lehetne az optimizmust gyakorolni:

– Törekedjen arra, hogy a fejlődési lehetőséget, a többlet képességek hozadékát lássa meg a bosszús helyzetekben.

– Mosolyogjon az emberekre, és észre fogja venni, hogy visszamosolyognak Önre. Ugye mennyivel elégedettebb így az adott pillanata?

– Kerülje a panaszkodást, hiszen ezzel csak egy negatív érzelmi spirálban találja önmagát.