Tovább késik a tervezett Holdra szállás

HírKlikk 2023. december 25. 11:15 2023. dec. 25. 11:15

A NASA, az amerikai űrkutatási intézmény régebben tervezi, hogy az Apollo-17 rakéta 1972-es útja után először, ismét embereket küld a Holdra. Az Artemis III űrhajó fellövését eredetileg 2024 decemberére tervezték, de a startot azután ismét egy évvel későbbre halasztották.

A kormánynak a költségvetési kiadásokat ellenőrző intézménye azonban most megállapította, hogy „a 2025-ös start valószínűtlen, az csak 2027-ben lehetséges”. A vizsgálat szerint a NASA és a projektben résztvevő vállalatok haladtak ugyan a munkával, több fontos kérdést megoldottak, de egy sor további kihívással állnak szemben, így a fejlett űr-öltözetek kifejlesztésében, és vannak megoldatlan feladatok a szállítórendszer körül is - írja a The Washington Post.

Mint kitűnt, a NASA az átlagosnál 13 hónappal rövidebb idő alatt kívánta befejezni a projektet, de az emberi űrutazás komplexitása nem teszi lehetővé, hogy ennyivel gyorsabban végezzenek a munkával, mint olyan űrkísérleteknél, amelyeknél nem visznek fel embert az űrbe.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom