Fleck Zoltán: mérlegelnie kell az ellenzéknek, hogy kétharmad hiányában milyen úton indul majd el

KlikkTV 2022. január 14. 17:57

„Egy ilyen helyzetben nem tudjuk azt mondani, hogy van olyan út, amiben nincs politikai rizikó” – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában az egyetemi tanár, jogász, aki Márki-Zay Péter kampánycsapatában a közjogi munkafolyamatokért felelős bizottság tagja. Ő azt gondolja, hogy abban is van veszély, ha az ellenzék hatalomra kerülése esetén, kétharmados többség hiányában egyetlen szabályhoz nem nyúl hozzá, ami kétharmados többséget igényelne, mert nem biztos, hogy fog tudni kormányozni. Annak pedig egy másik típusú kockázata van, ha bizonyos kérdésekben átlépik a feles többségből fakadó lehetőségeket és megpróbálják a demokratikus működés lehetőségét úgy megteremteni, hogy bizonyos szabályokon változtatnak.

Fleck Zoltán szerint csak úgy lehet a Fidesz mélyállamát leváltani, ha teljes a politikai konszenzus az ellenzéken belül.

„Egy ilyen színes ellenzéki koalíció esetében komoly munka előállítani ezt a konszenzust és ez a munka van most folyamatban” – jegyezte meg a jogász, hozzátéve, hogy az ő bizottságuk azzal is foglalkozik, hogy meg tudják mondani milyen alternatívái vannak az új kormánynak arra, hogy a demokratikus intézményrendszert visszaállítsa és a kormányozhatóságot megteremtse.

Fleck úgy látja, hogy nagyon sok minden történt az elmúlt hónapokban és már nemzetközi konferenciák is zajlanak arról, hogy mit lehet kezdeni a magyar helyzettel. Az ő csapatuk összeállította azoknak a problémáknak a listáját, amelyekkel az új kormány találkozni fog a kétharmados akadályok miatt.

„Nem állítjuk, hogy ez az egyetlen lehetőség, de ha ezt választja az ellenzék, akkor mérlegelniük kell, hogy ez egy olyan helyzet amiben kormányozni tudnak, vagy meg kell lépniük azt, hogy bizonyos szabályokat, bizonyos feltételek mellett meg kell változtatni, ami mellé pedig legitimációs érveket fogunk gyűjteni” – árulta el Fleck.