Ami elég az elég, hadd szóljon a Klubrádió!

HírKlikk 2020. szeptember 22. 13:41 2020. szept. 22. 13:41

„Ami elég az elég, ne legyen már az övék ez a k.. ország... legyen mindannyiunké és ehhez kellenek a különféle hangok, bárhogy is tagadja őméltósága!” – ezeket a szavakat fűzte egy László nevű aláíró ahhoz a petícióhoz, amelyet a Klubrádió megmaradása érdekében indítottak, s amelyhez már több mint háromezren csatlakoztak. „A Klubrádió működéséhez jelentős közérdek, népakarat fűződik. Követeljük, hogy a Médiatanács vonja vissza a jogsértő határozatát, és hosszabbítsa meg a Klubrádió frekvencia engedélyét hét évvel! Hadd szóljon!” – ezekkel a szavakkal indul az „El a kezekkel a Klubrádiótól!” címen indított petíció.

A petíció emlékeztet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának döntésére, miszerint nem hosszabbítja meg a Klubrádió frekvencia-használati engedélyét, „magyarán elveszi a frekvenciát a Klubrádiótól”. A törvények alapján, a Klubrádió hivatalosan kérte az engedélyek meghosszabbítását újabb hét évre, hiszen a műsorait naponta több százezer ember hallhatja Budapesten és környékén. A rádió sugárzási körzetében mintegy 3 millió ember él, a rádió pedig nagyon erős közszolgálati hírekkel, háttér műsorokkal és rendkívül értékes kulturális programmal szolgálja ki az érdeklődőket. Emiatt a Klubrádió további működéséhez jelentős közérdek fűződik; a népakarat kifejeződése pedig abban is megnyilvánulhat, ha sokan támogatják a jelen petíciót.

A szeptember 14-én publikált határozat értelmében, a médiatörvény többszöri megsértése miatt veszik el a frekvenciát az adótól 2021. február 14-től. Az általuk törvénysértésnek titulált, minimális szabálytalanságok (például késve leadott havi jelentés a zene-szöveg arányokról 2017-ben, stb.) a hatályos magyar jog szerint sem adnak alapot a Klubrádió elhallgattatására. A mentő lehetőségként belengetett frekvencia újrapályáztatást nem szabad komolyan venni, hiszen jelenleg is alapvető fővárosi frekvenciák állnak némán és kihasználtalanul Budapesten. Ezekre pályáztathatott volna már a Médiatanács – ha akarta volna. Noha törvényes kötelezettsége lenne a használható frekvenciák használatba adása, ennek sem tesz eleget. Az sem biztos tehát, hogy egyáltalán meghirdetik a 92.9 MHz frekvencia hasznosítására vonatkozó pályázatot, ám ha mégis, a Médiatanácsnak aligha áll szándékában győztesen kihozni a Klubrádiót, ebben senkinek ne legyen illúziója! Természetesen, ha lesz pályázati felhívás, a Klubrádió beadja ajánlatát.

A Klubrádió a mostani törvénysértő határozat visszavonását bírósági úton is megpróbálja elérni.

A Klubrádió valódi bűne az, hogy túl sokan hallgatják (akár vidéken, akár külföldön az interneten keresztül) és ezzel rést üt a kormányhatalom monolit propaganda-falain. A Klubrádió nem az ellenzék rádiója, de kritikus, független és szókimondó médium, nagyon sokféle szempontnak és véleménynek ad teret, köztük a politikai ellenzék képviselőinek is. Évről-évre hallgatók százai támogatják a Klubrádiót, részben közvetlen pénzadományokkal, részben a személyi jövedelemadójuk egy százalékával, eddig összesen mintegy 1,5 milliárd forinttal.

Aki csatlakozni akar az aláírókhoz, itt megteheti.

Forrás: Hírklikk