Kósa szerint az ellenzék csúsztat a katonák illetményéről, mert az átlagjövedelem az irányadó

HírKlikk 2021. október 14. 15:42 2021. okt. 14. 15:42

Azzal vádolta meg az ellenzéket az Országgyűlés honvédelmi bizottságának fideszes elnöke csütörtökön, hogy „csúsztat" a katonák illetményéről.

Kósa Lajos az MTI-nek beszámolt arról, hogy a honvédelmi miniszter éves beszámolója alkalmából tartott ülésen „külön vitás kérdés" volt az illetményemelés.

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő az ülésen azt mondta, hogy az elmúlt években nem nőtt a katonák béralapja, majd feltette a kérdést: terveznek-e legalább az inflációnak megfelelő emelést.

Az ellenzék csúsztat a katonák illetményéről, és nem érti az átlagilletmény, az átlagkereset és az átlagjövedelem közötti különbséget. Az átlagjövedelem az irányadó – mondta Kósa Lajos.

A kormány 2015 óta folyamatosan emeli a katonák fizetését. 2020-ban is volt tíz százalékos emelés, ami 2020-ra is beépült. Az év végén vagy jövő év elején pedig hat havi „fegyverpénzt" is kapnak a katonák – közölte.

Benkő Tibor ábrán is szemléltette a bizottság ülésén, hogy bár az illetményalap nem változott az elmúlt években, nőtt a katonák fizetése – tette hozzá.

Forrás: MTI/Hírklikk