MSZP: a kormány nem azt tette a járványhelyzetben, amit kellett volna

HírKlikk 2020. október 19. 16:35 2020. okt. 19. 16:35

Ellenzéki bírálat érte a kormány járványkezelési gyakorlatát hétfőn, napirend előtt, az Országgyűlésben. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője felszólalásában bírálta a kormány intézkedéseit.

Elmondta a kormány nem azt tette, amit kellett volna, ezért több mint ezerrel nő a napi fertőzöttek száma. „Nem kellett volna felkészülni?" – kérdezte a politikus, majd azzal folytatta, a kormánynak szerinte nincs információja arról, hogy hányan betegedhettek meg, és érdemben már nem lehet védekezni. „Alibi-tevékenységgel szemlélik a járvány terjedését" – fogalmazott Tóth Bertalan.

Ezzel szemben, az unió tagországainak kormányai azonnal léptek, forrást csoportosították át, de a magyar kormány nem erősítette meg a szociális hálót, nem emelte az álláskeresési járadékot, és nem segít a fővárosi, turizmusból élőknek sem – rótta fel, hozzátéve: ehelyett sürgősségi törvényben fogadná el azt, ami az oligarcháknak fontos.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában azt mondta, az orvosokat, ápolókat sérti meg a baloldal azzal, hogy azt állítja, semmi nem történt. Hozzátette: az elmúlt évtizedek legnagyobb béremeléséről döntöttek, az ápolók bérét pedig még egy korábbi döntéssel rendezték.

A gazdasági lépésekkel kapcsolatban Dömötör Csaba kiemelte: a cél, hogy minden egyes munkahelyet megvédjenek, ezért vezettek be munkahelyteremtő támogatásokat, ingyenes képzéseket, kamatmentes hiteleket, átmeneti és tartós adócsökkentést, a bértámogatás pedig már 280 ezer embernek segített. „Méretes hazugság, hogy nem történt semmi" – mondta az államtitkár.

Forrás: MTI/Hírklikk