„Ön tényleg hiszi, hogy az Orbán és haverjai zsebében eltűnő pénzeket visszakapjuk?”

HírKlikk 2021. június 10. 15:05 2021. jún. 10. 15:05

„Az EU nem engedheti zsarolni magát” – ezzel a címmel közölt a német politikai hetilap, a Der Spiegel terjedelmes interjút Katarina Barleyval (SPD), az Európai Parlament alelnökével annak apropóján, hogy a parlament az Európai Bíróság elé szándékozik citálni a bizottságot a jogállamisági mechanizmus beindításának halogatása miatt. Barley szerint ez a halogatás jóvátehetetlen kárt okozhat az uniónak. Leszögezte: az uniónak nem szabad hagyni, hogy megzsarolják.

Orbán Viktor Magyarországon 2010, a PiS Lengyelországban 2015 óta van hatalmon, s mindkettő azon van, hogy ne csak országában rombolja le a jogállamot, hanem aláássa egész Európát – szögezte le Barley, aki rámutatott arra is, hogy ugyanakkor Európa nem eléggé védekezik ez ellen, amit a parlament nem akar tovább elfogadni. Tény, hogy Európának sokáig nem volt megfelelő eszköze a védekezéshez, de éppen ezért született meg a parlament nyomására az idén, év elején hatályba lépett jogállamisági mechanizmus, ami lehetővé teszi, hogy megbüntessük azokat a tagállamokat, amelyek nem tartják magukat az EU alapelveihez, mégpedig azzal, hogy visszatartunk a támogatásokból – szögezte le a Der Spiegelnek az Európai Parlament alelnöke, aki azonban hozzátette: ezt a mechanizmust azonban alkalmazni kell.  Az pedig, hogy valaki bírósági úton megtámad egy törvényt, messze nem jelenti azt, hogy a jogszabályt addig nem kell alkalmazni, és engedni kell, hogy Európa újabb károkat szenvedjen. 

Az Európai Tanács sürgette ugyan, hogy várjanak a szankciókkal, de Barley szerint „az nem megy, hogy az állam- és kormányfők ilyen mértékben beavatkozzanak egy döntésbe, amit széles többséggel fogadott el a tanács és a parlament. Az állam-  és kormányfők nyilván attól tartanak, hogy Budapest és Varsó fontos döntéseket vétózhat meg, de az uniónak azonban nem szabad hagyni, hogy megzsarolják. 

Úgy véli, nincs is semmi ok arra, hogy a bizottság ebben a kérdésbe eleget tegyen a tanács ajánlásának, és ha továbbra is ezt teszi, akkor az EP szerint európai jogot sért. Mint mondta, azt az érvet már hallani sem bírja, hogy a bizottság szerint semmi sem vész el a kivárással, mert például a lengyel bíró, akit elhelyeznek a családjától távol, értékes éveket veszít, és ezeket akkor sem kapja vissza, ha és amikor talán visszavonják az áthelyezését. „Vagy Ön tényleg azt hiszi, hogy az Orbán és haverjai zsebében eltűnő pénzeket valaha visszakapjuk?” – tette fel a kérdést Barley, aki – mint kifejtette – képtelen magyarázatot találni a bizottság magatartására. Vera Jourová illetékes alelnököt régóta ismeri, az az érzése, hogy ő többet szeretne tenni, „de ezt valakik nem akarják”. Az újságíró kérdésére, hogy akkor más szóval Ursula von der Leyen a fékező, Barley azt válaszolta, „Igen, nem értem Ursula von der Leyent”. Hozzátette: a bizottság elnöke, a megválasztása előtt azt mondta, hogy a párbeszédet akarja keresni a tagállamokkal, és ezzel Frans Timmermans jelölttől akarta megkülönböztetni magát, aki a jogállamiság kérdésében sokkal keményebb álláspontot képviselt. 

„De már tíz éve folytatjuk a párbeszédet, és semmire nem jutottunk” – mondta. Volt olyan remény, hogy pénzügyi szankciók fenyegetése önmagában is változást hozhat, de ennek nyoma sincs – és erre több példát hozott fel. Végül arra a kérdésre, hogy szerinte az uniós pénzek visszatartásával megfordulásra lehet-e késztetni Varsót, vagy Budapestet, Barley leszögezte, „Nagyon nehéz lesz a PiS-t, vagy Orbán Viktort a magatartásuk megváltoztatására késztetni. Az a narratívájuk, hogy az erkölcsileg szétesett nyugat rájuk akarja kényszeríteni a saját értékeit. A hatalmi ágak megosztása, vagy a független igazságszolgáltatás kérdése nem megítélés, vagy nemzeti sajátosságok dolga, hanem ezek az európai közösségünk alapjai. Emellett mostanra már több ország is akad, amely problematikus útra lépett, köztük Szlovénia. Világossá kell tenni, hogy ennek nagy ára van, és hogy Európa helyrehozhatatlan kárt szenvedhet el” – mondta Barley.

Forrás: Hírklikk