Orbán: a béke és biztonság szigete vagyunk

HírKlikk 2020. június 6. 14:00 2020. jún. 6. 14:00

Nincs a világnak egy nemzete sem, amely kibírt volna ilyen száz évet, de mi nemcsak kibírtuk, hanem ismét győzelemre állunk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, Sátoraljaújhelyen.

 A trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen felavatták a Centenáriumi Turulszobrot, a miniszterelnök pedig az ezt követően tartott beszédében kiemelte: a száz év magány korszaka véget ért, ismét vannak szövetségeseink, jó szomszédaink, akikkel együtt készülhetünk a jövőre.

Hangsúlyozta, hogy a következő évtized nem a fogyatkozásról és a veszteségekről, hanem a gyarapodásról és az országépítésről szól majd.

A mi nemzedékünk az, amely megfordíthatja Magyarország sorsát, beteljesítheti küldetését, és a győzelem kapujáig viheti az országot, de a döntő ütközetet az utánunk következő nemzedéknek kell megvívnia, a végső lépéseket nekik kell megtenniük – vélekedett Orbán Viktor.

A trianoni békediktátum száz éves évfordulóján a miniszterelnök arra hívott fel: ne ijedjünk meg attól, amit látunk, “mi vagyunk azok, akikre vártunk”. “Igen, mi vagyunk azok, akik megfordítják Magyarország sorsát. Remélhetjük, hogy a mi nemzedékünk, a negyedik trianoni nemzedék még beteljesítheti a küldetését, és egészen a győzelem kapuáig fogja vinni Magyarországot. De a döntő ütközetet az utánunk következő, ötödik trianoni nemzedéknek kell megvívnia, a végső lépéseket nekik kell megtenniük - jelentette ki a miniszterelnök.

Aztán az Írásból idézett, “ahogy meg van írva”: vegyetek erőt magatokon, és legelőször is a legegyszerűbb dologhoz lássatok, adódjatok össze, hogy roppant módon felnövekedvén az Istent is, aki a végtelenség, valamilyen módon megközelítsétek. “Nem lesz se könnyű se egyszerű, de megéri majd, nagy idők várnak rátok, készüljetek, minden nap készüljetek” - hangoztatta Orbán Viktor azzal zárva beszédét, hogy “Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött, hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”

Előtte a száz éves trianoni évforduló kapcsán a miniszterelnök úgy fogalmazott: a magyar nemzeten nem fog a golyó, sem a kardvas, Magyarország, ha le is verik a lábáról, újra és újra feláll.

Orbán Viktor kiemelte, hogy nem lettünk német tartomány, sem török vilajet sem szovjet tagköztársaság, de végül Magyarországot a budapesti összeesküvések hátba döfték, az országot az ellenségeink a bolsevikok kezére adták.

“A Nyugat megerőszakolta Közép-Ezrópa ezer éves határait, és történelmét, bennünket védhetetlen határok közé szorított, természeti kincseinktől megfosztott, erőforrásaiktól elrekesztett, országunkból siralomházat csinált” - emlékezett a száz évvel ezelőtt történtekre a miniszterelnök, hozzátéve: erkölcsi aggályok nélkül rajzolták át Közép-Európát, ahogy újrarajzolták Afrika és a Közel-Kelet határait is. “Ezt nem fogjuk nekik elfelejteni soha” - jelentette ki Orbán Viktor.

A második világháború után szívfájdalom nélkül dobták oda a kommunistáknak, „a lengyelek, a csehek, szlovákok azt kapták jutalmul, amit mi büntetésül”. Ma már nincs sem Csehszlovákia, sem Jugoszlávia, sem Szovjetunió- mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a történelem igazságtételét a legnagyobbak sem kerülhetik el. Jól mondták száz évvel ezelőtt, hogy mi még ott leszünk azok temetésén, akik bennünket akartak sírba tenni. “Mi magyarok megmaradunk, mert itthon vagyunk”- jelentette ki.

A beszédében arra is figyelmeztetett: a magyarok soha többé nem engedhetik meg maguknak a gyöngeség luxusát, mindig az lehet a mienk, amit meg tudunk védeni. Csak az államnak van határa, a nemzetnek nincs, valaki megértette, valaki nem. Ezeréves történelem áll mögöttünk, ezért felülemelkedünk az itt és moston - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a béke és a biztonság szigete vagyunk, “nagy erő birtokosai is” mely erő felelősséggel jár, amivel mi magyarok tisztában vagyunk.

Orbán Viktor a mostani beszédében is figyelmeztetett: minden ember azonos állapotban születik, “és semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség. Ma is ezen a fundamentumon áll a hazánk”.

Forrás: MTI/Hírklikk