15 napja van a Jobbiknak, hogy befizesse a 330 milliós büntetést

HírKlikk 2018. január 8. 15:55 2018. jan. 8. 15:55

Hiába szedte ízekre a Jobbik az Állami Számvevőszék jelentéstervezetét, a volt fideszes országgyűlési képviselő vezette szervezet változatlanul hagyta az ellenzéki pártra kiszabott több mint 330 milliós büntetést - írja a HírTv.

A revizorok a Jobbik 2017 első féléves plakátkampányát kifogásolták, azt állapították meg, hogy a párt a Simicska Lajos tulajdonába tartozó cégektől a piaci árnál olcsóbban jutott hirdetőhelyekhez. Arra vonatkozóan azonban sem a jelentéstervezet, sem a végleges jelentés nem tartalmaz információt, hogy a számvevőszék pontosan milyen adatokkal dolgozott és milyen számításokat végzett.

A törvény szerint a Jobbiknak 15 napon belül utalnia kell a kiszabott bírságot a központi költségvetésnek, emellett a Magyar Államkincstár a megállapított összeggel csökkenti a párt központi költségvetésből juttatott támogatását. A Jobbikot így összességében 663 millió forint befizetési kötelezettség terheli.

A számvevőszék szerint a Jobbik észrevételeinek többsége az ellenőrzés körülményeinek és a módszertannak a bírálata volt, ezért nem vették figyelembe azokat. Nem találták vizsgálatra méltónak a Fidesz 2010-es kedvezményes óriásplakát-kampányáról mellékelt számlamásolatokat sem.

A számvevőszék osztályvezetője a Hír TV-nek ezt azzal indokolta: a törvény 2014-től változott, 2010-ben a pártok még fogadhattak el támogatást jogi személyektől, azaz cégektől is.