160 ezer tonna szenet adtak el az oroszok a törököknek a megszállt ukrajnai területekről

HírKlikk 2023. szeptember 19. 15:35 2023. szept. 19. 15:35

A NATO-tagállam Törökország mintegy 14,3 millió dollárt fizetett Oroszországnak az ukrajnai nyersanyagért – írja a Reuters oroszországi vámügyi adatokra hivatkozva.

2023 februárja és júliusa között mintegy 160 400 tonna szén érkezett Törökországba a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékből, ami orosz vámügyi adatok szerint legalább 14,3 millió dollárba került – írja a NépszavaReuters információira hivatkozva.  

A vámadatokban felsorolt ​​három termelő megerősítette a lapnak, hogy ebben az időszakban szállítottak szenet a két régióból Törökországba. Bár az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval ellentétben, Törökország nem korlátozta a kereskedelmet Oroszországgal vagy Ukrajna Moszkva által ellenőrzött területeivel, Washington korábban óva intette az érintett vállalatokat, hogy segítsenek az orosz félnek a háború folytatásában vagy a szankciók megkerülésében.

Az ügy pikantériája, hogy Törökország a NATO tagjaként támogatja Ukrajna erőfeszítéseit Oroszország visszaszorítására a határain kívülre, és többször is leszögezte, hogy elismeri Ukrajna területi integritását. Ankara kulcsszerepet játszott abban, hogy a korábbi időszakban a közvetítésével elindulhasson a Fekete-tengeri ukrán gabonaexport, most azonban egyelőre sem a török ​​kereskedelmi minisztérium, sem a vámigazgatóság nem válaszolt a Reuters kérdéseire, ahogy az orosz energiaügyi minisztérium sem.

A helyzetre jellemző, hogy az orosz szénkereskedő cégek zöme jelenleg a megszállt ukrán területeken vannak bejegyezve, a vásárlók pedig „hivatalosan” Hongkongban, az Egyesült Arab Emírségekben, offshore joghatóságokban, köztük Belize-ben és a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégek voltak, török egy sem. Az orosz megszállás alatt álló ukrán bányákat átvett orosz cégek illetékesei „kereskedelmi titokra” hivatkozva nem adtak bővebb információt, annyi kiderült, hogy a szállítmány egy része az oroszországi Novorosszijszkben kerül a vevőkhöz.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom