183 millió euró veszélyhelyzeti járványhitelt veszünk fel az Ázsiai Beruházási Banktól

HírKlikk 2021. október 14. 18:45 2021. okt. 14. 18:45

Az ország azért juthat ehhez a finanszírozáshoz, mert az egészségügy pocsék, a lakosság pedig csapnivaló egészségi állapotban van.

Magyarország 183 millió euró (66 milliárd forint) veszélyhelyzeti járványhitelt vesz fel az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banktól (Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB) – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. A pénzt többek között 17 kórház felújítására, laboratóriumi fejlesztésekre, vizsgálati kellékekre és egészségügyi védőeszközök beszerzésére fordítják – állította Varga. A miniszter szerint a hitel a piacinál kedvezőbb kamatozású.

A fejlődő ázsiai országokra fókuszáló beruházási banktól érkező hitel egy része valójában visszamenőleges eszközbeszerzéseket finanszíroz – például lélegeztetőgépekét, amelyek garmadával állnak raktárban. A kórházfelújításokat a kormány már 2020 közepén bejelentette, de uniós vagy saját forrásból akarták megcsinálni – írja a hvg.hu.

Az AIIB hitelkonstrukciót bemutató dokumentuma szerint Magyarország azért kaphat vészhelyzeti támogatást a bank Covid-eszköze alatt, mert

 

  • pocsék az egészségügyi rendszer;

  • elöregedett és beteges a lakosság;

  • és az ország rosszul teljesít a járvány elleni küzdelemben.

Mindezek mellett pedig „Magyarország közegészségügyi intézményeinek jelentős része 50 évnél régebben épült, és fejlesztésekre szorul”.