20 ezer előzetes letartóztatásban lévő oroszt küldenének Ukrajnába harcolni

HírKlikk 2024. október 2. 15:45 2024. okt. 2. 15:45

A börtönökben már senki sem jelentkezik önként, a civilek pedig kiábrándultak a háborúból. Ezért van szükség azokra, akik még az ítélet előtt váltanák meg fegyverrel a szabadságukat.

A közelgő fagyos tél és a saras ukrán táj tovább lassíthatja az orosz offenzívát a keleti fronton. Ilyenkor a tankok gyakran elakadnak, és az orosz bakák motivációja is alábbhagy. Utánpótlásra van szükség. Éppen ezért, az általános mozgósítástól még mindig ódzkodó putyini vezetés ismét a börtönökben toboroz, vagyis egész pontosan a bíróságokon – írja az Euronews.

Az orosz védelmi minisztérium azt tervezi, hogy mintegy 20 ezer, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő bűnözőt von be az ukrajnai harcokba – írta meg kedden az IStories oknyomozó hírportál, névtelen katonai forrásokra hivatkozva.

A lapnak nyilatkozó tiszt szerint már elkezdték felmérni, hogy a több százezer tárgyalásra váró vádlott közül hányan lehetnének hadra foghatók. Az első becslések szerint 40 százalékuk alkalmas a sorkatonaságra. A terv szerint mind a 210 oroszországi előzetes letartóztatási központnak 100 embert kéne küldenie a seregbe, így bőven meglenne a 20 ezer fő.

2024 elején 106 ezer embert tartottak előzetesben, de ebben benne vannak a nyomozás alatt álló személyek és az elítélt bűnözők is – jegyezte meg az IStories börtönstatisztikákra hivatkozva.

Az orosz Szövetségi Tanács épp egy hete fogadott el egy törvénymódosítást, amelynek értelmében az elítélteket és a büntetett előéletűeket is be lehet sorozni. Ez eddig sokaknak egy kiskapu volt a front elkerülésére, ami most bezárult.

Egy katonai vezérkarhoz közelálló forrás arról beszélt, hogy az orosz társadalomban egyre nagyobb az ukrajnai háború elutasítottsága. Az emberek nem akarják, hogy több ártatlan orosz fiatal haljon meg a fronton. Ezt a Kremlben is tudják, ezért ahelyett, hogy újabb általános behívásba kezdenének, alternatív megoldásokat keresnek.

Az egyik ilyen az elítéltek besorozása. Közvélemény-kutatásokból kiderült, hogy az ő halálukat sokkal könnyebben megemészti az orosz közvélemény. Eddig a börtönökben lehetett önként jelentkezni a hadseregbe, de mára a lelkes elítéltek elfogytak, ezért van szükség az előzetes fogságban tartózkodók mozgósítására.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom