200 millióból építettek 1,1 kilométer bicikliútat

HírKlikk 2021. július 22. 06:25 2021. júl. 22. 06:25

Nógrád megyében, Szendehelyen még 2015-ben adtak át három, összesen 1,1 kilométer hosszú kerékpáros útszakaszt, amihez az állam uniós forrást adott.

A Magyar Narancs megnézte a Közbeszerzési Hatóság adatbázisában a még 2015-ben kiírt pályázatot, és kiderült, hogy a három különálló kerékpárút-szakasz 655,43, 338,04 és 146,02 méter hosszú, vagyis összesen 1,1 kilométer út épült csaknem 200 millióból. Az állam ugyanis 199,39 millió forint európai uniós támogatást adott a beruházáshoz. 

A lap hangsúlyozza, hogy a magyar építőiparban nem meglepő, ha egy út megépítése irracionálisan drágának tűnik. A beruházást egy bizonyos Közmű-Alagút Magas és Mélyépítő Zrt. bonyolította le, ami egyebek mellett csapadékvíz-elvezetést, támfal- és kerékpároshíd építését, valamint bontási munkákat is végzett. Az elérhető adatok szerint nem ment minden simán, ugyanis időközben szerződést kellett módosítani, mert „az elhúzódó támogatói döntés és a támogatási szerződés aláírását követően késve kezdődtek a kerékpárút kivitelezési munkálatai, amelyből adódóan az elszámolást sem tudtuk egyértelműen lezárni, valamint nem tudtuk összeszedni a szállítói finanszírozású számlák benyújtáshoz szükséges dokumentumokat azok benyújtásának végső határidejéig”.

A lap forrása a 146 folyóméter hosszúságú szakasz miatt panaszkodott, ami egy kereszteződésen áthaladva húzódik úgy, hogy se előtte, se utána nem kapcsolódik további, kiépített kerékpáros infrastruktúrához. 

Megkérdezték az önkormányzattól, hogy mi indokolta a költséges beruházást, de nem kaptak választ.

(A kiemelt kép csak illusztráció.)

Forrás: Magyar Narancs