240 ezerre emelnék a nettó minimálbért a szocialisták

HírKlikk 2019. március 28. 13:49 2019. márc. 28. 13:49

Az Inforádió Aréna című műsorában az MSZP elnök-frakcióvezetője és európai parlamenti listavezetője szerdán számszerűsítette a szocialisták május végi EP-választásra vonatkozó ajánlatait és javaslatait.

Tóth Bertalan szerint szimbolikus döntése volt a szocialista pártnak, hogy őt választotta listavezetőnek. Mint mondta, azután, hogy a többi ellenzéki párt kifarolt az általa szorgalmazott közös indulásból, az MSZP és a Párbeszéd közös európai parlamenti listája mögé teljes vállszélességgel akart odaállni, vállalva a felelősségét az egyetlen valódi választási szövetség szerepléséért.

Ez az európai parlamenti választás most sokkal többről szól, mint általában. Nem csak arról szól, hogy kik ülhetnek az EP-ben, hanem arról is, hogy mi lesz  Európa, és benne Magyarország jövője – jelentette ki. Az MSZP-P szövetség ezzel együtt természetesen arra készül, hogy minél több, a magyar érdekeket szem előtt tartó Európa-párti képviselőt küldhessen ki az EP-be a május végi választás után – tette hozzá.

Ennek érdekében egy olyan programot készülnek bemutatni a magyar választóknak a következő hetekben, amellyel büszkén képviselhetik majd a magyar érdekeket, de az uszító óriásplakátok helyett a tárgyalóasztal mellett. A Párbeszéddel való szövetségkötésükről azt mondta, meggyőződése, hogy a hazai és az európai baloldal megújulásának is a zöldekkel való együttműködés a záloga, egy ilyen „piros-zöld” koalíció tudja a magyar érdekeket is a legjobban képviselni.

A programjukra rátérve ismertette, hogy az MSZP és a Párbeszéd által egyaránt támogatott szociális Európa szellemiségében íródott. Mint kiderült, a szocialistáknak és a zöldeknek már számszerűsített javaslataik is vannak az európai minimálbérről, minimál nyugdíjról, a minimális családi pótlékról, a minimális földalapú támogatásról és az áfacsökkentésről.

Tóth Bertalan a műsorban számszerűsítette is ezeket. A nettó minimálbért például 750 euróban (körülbelül 240 ezer forintban) határoznák meg, ami Magyarországon jelenleg 470 euró, Luxemburgban pedig 2000. Hasonlóan szabályoznák a minimálnyugdíjat is, ezt 300 euróban határoznák meg, ami ma olyan 94 ezer forintnak felelne meg.

A családi pótlék emelését is egységesítenék, főleg azért, mert a magyar kormány kilencedik éve nem hajlandó emelni. Ennek összegét minimum 150 euróra javasolják emelni az unióban. A forintban számolva jelenleg alig 70 ezres hektáronkénti földalapú támogatást szintén 300 euróra, azaz mintegy 94 ezer forintra emelnék, az áfa mértékét ugyanakkor 20 százalékban maximalizálnák – derült ki a beszélgetés során.

Arra a kérdésre, hogy a fenti emelések, illetve az általános forgalmi adó csökkentésének fedezetét honnan teremtenék elő, a szocialista politikus azt mondta, minden uniós ország küzd azzal a problémával, hogy a területén működő multinacionális cégek minimális adót fizetnek csupán, sőt a Facebook vagy a Google például lényegében nem is fizetnek adót Európában, miközben elképesztő bevételekre tesznek szert.

Kellenek olyan közös európai szabályok, például egy munkaerőpiaci szolidaritási alap, amit a multik befizetéseiből lehetne finanszírozni, és amiből garantálni lehetne a szegényebb európai országok szociális biztonságát is a jövőben.

Forrás: Hírklikk