250 ezer magyar ember megmentéséért kérdezték a minisztert

HírKlikk 2023. szeptember 13. 20:10 2023. szept. 13. 20:10

Egy, a napokban megjelent kutatás szerint Magyarországon évente 27 ezren hunynak el dohányzás miatt, és összességében 8 millióra tehető az elvesztett életévek száma. Miközben Svédország még az idén füstmentessé válhat. A Saving Lives Like Sweden című tanulmány az úgynevezett svéd modellt népszerűsítené, s ebből kiindulva azt állítják, hogy akár 250 ezer ember életét is megmenthetnék – az egyik ellenzéki politikus ez ügyben fordult kérdéssel Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Kíván-e hazánk előrelépni a füstmentesség terén? Mit gondol a kormány a svéd dohányzásmentes modellről? – tette fel a kérdést Lukács László, a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa Pintér Sándor belügyminiszternek, aki az egészségügy felelőse tavaly óta a kormányban. Az úgynevezett svéd modell – amelyet levelében a politikus is ismertet – abból áll, hogy a skandináv állam nem a dohánytermékekhez való hozzáférés megnehezítésével próbálja leszoktatni polgárait erről a káros szenvedélyről, hanem kevésbé káros alternatívákat tesz „vonzóbbá, elérhetőbbé és megfizethetőbbé”. Az ellenzéki politikus kérdése alátámasztására a már említett, Saving Lives Like Sweden című tanulmányban olvasható számadatokat idézte, amelyet a 24.hu ismertetett nemrég. Majd levele végén felvetette, hogy „gondolkodik-e a kormány a svédhez hasonló ’vészkijárat’ megteremtésében a dohányzóknak?”

Hasonló megkereséssel már élt Lukács László korábban, akkor a miniszter helyett Rétvári Bence azt válaszolta, „tudományosan bizonyított tény, hogy az e-cigaretta káros az eszközt használó szervezetére és a légszennyező hatása révén a környezetében lévők egészségére is. A kilélegzett aeroszolban, oldott állapotban jelenlévő részecskék a zárt térben tartózkodó valamennyi személyre egészségkárosító hatással vannak.” Májusban még tehát nem terveztek módosítani a szigorú magyar szabályozáson.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom