2666 cég kamarai hozzájárulása állhatta Orbán gazdasági évértékelőjének a számláját

HírKlikk 2021. február 20. 08:40 2021. feb. 20. 08:40

Eddig összesen 3 milliárd forint folyt be 2012 óta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához a kötelező kamarai hozzájárulásokból, ez pedig belekerül az MKIK közös nagy kasszájába. S hogy mire költenek? Hát a többi között arra az év eleji rendezvényre, amely 2010 óta Orbán Viktor egyfajta gazdasági évértékelőjének terepe is. Tavaly erre már 13,3 millió forint ment el.

Az adat annak köszönhetően került nyilvánosságra, hogy a hvg.hu közérdekű adatigényléssel kibrusztolta az MKIK-tól a 2012 óta megkötött, 2 millió forint feletti szerződéseinek listáját, amelyekből kiderül, mire megy el az MKIK pénze, közte az 5 ezer forintos kamarai hozzájárulások tíz százaléka. (A területi kamarák szedik az évi 5 ezer forintos kötelező kamarai hozzájárulást, s annak tíz százalékát utalják el az MKIK-nek). Van itt minden: repülőjegyek Sao Paulóba, infografikák 30 millió forintért, egy kis apró a felcsúti gimnáziumnak – írja a lap, megjegyezve, hogy az MKIK azt nem tudta megmondani, hogy kifejezetten az 5 ezer forintok rájuk eső részét mire költik, mivel azt egyben kezelik a hozzájuk befolyó más összegekkel. 

Érdemes csemegézni a tételek között – amit itt lehet megtenni. 

A listából ki lehet például bogarászni, hogy évről-évre egyre emelkedő összeget költ az MKIK a hagyományos, év eleji gazdasági évadnyitó rendezvényére, amely 2010 óta egyúttal Orbán Viktor egyfajta gazdasági évértékelőjének terepe is. Míg 2015-ban még ötmillió forint körüli összegből kijött, 2018-ban és 2019-ben már 8 millió forintba került a rendezvény, a hazai koronavírus-járvány miatti lezárás bejelentése előtti utolsó napon tartott tavalyiért pedig már 13,3 millió forintot fizettek. 

A kamara a többi között a reklámozást sem hagyta ki tevékenységei közül: a kormánykedvenc New Land Media–Lounge-párosnál 327,5 millió forintot költöttek el két „médiakampányra”, előtte pedig két tételben az akkor még szintén kormánykedvenc Kuna Tibor-féle Trinity International Communnications Kft.-nél további 209,5 millió forintot hasonló célra.

Ha pedig már a kormánykedvenceknél tartunk: fent van a szerződéslistán a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, amely 2,7 millió forintot kapott a kamarától „Pilot pincér és szakács mestervizsga” lebonyolítására, a szerződő partnerek között megtalálni emellett a Századvég Politikai Iskola Alapítványt és a 4iG-t is. Előbbi egy piackutatást végzett az MKIK-nak 20 millió forintért, utóbbival pedig az idén szerződtek „szakmai megvalósítást támogató informatikai rendszer” kifejlesztésére és üzemeltetésére, 209 millió forintért.

A listán Rogán köre is megjelenik: a Mobilsign Kft. (amely Rogán Antal találmányát hasznosítja – erről a témáról itt írt a Hírklikk bővebben) 7,24 millió forintot kapott az MKIK-tól elektromos aláírás bevezetésére, a Hunguard pedig, amelynek offshore-tulajdonosa egy időben Kertész Balázs érdekeltsége volt, 5,2 millió forintot kapott IT auditért.

Az MKIK az MNB Pallas Athanae Domus Innovationis Alapítványával pedig másfél évre 43 milliós támogatási szerződést kötött vállalkozások nemzetközi versenyképességének növelése címen.

Forrás: hvg.hu