Több mint félmilliárdot hozott a pénzügyi végzettségű Rogánnak az informatikai szabadalom

NVZS 2021. február 3. 07:42 2021. feb. 3. 07:42

Eddig összesen 580 millió forintot fialt Rogán Antal számára egy, a nevéhez kötött szabadalom, pontosabban a két társával közösen bejegyeztetett elektronikus-aláírási technológia. A Fidesz pénzügyi végzettségű prominense, aki teljes felnőtt „munkaéletét” politikusként töltötte, mindenféle informatikai előélet nélkül vált olyan sikeres feltalálóvá, hogy a találmányát a legnagyobb magyarországi – államhoz ilyen vagy olyan formában kötődő – cégek kezdték el használni. Persze nem Rogánról lenne szó, ha nem lengenék körbe az ügyet gyanakvásra okot adó momentumok, például egy OLAF-vizsgálat formájában.

A jobb sorsra érdemes Népszabadság robbantotta a bombát 2016 augusztusában, amikor megírta, hogy Orbán Viktor kabinetfőnöke az informatikában alkotott nagyot, egy elektronikus aláírási eljárás feltalálójaként jelentkezett be két társával, a kormányzati hátszéllel gazdagodó Hunguard tulajdonosaival közösen. Rogán és két társa 2015 májusában jelentette be a magyar szabadalmi hatóságnak a digitális találmányt, egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban. Mint a Népszabadság jogosan megjegyezte, „a kormánypárti politikus se addig, se azóta nem adta semminemű jelét annak, hogy számos politikai megbízatása mellett az informatikai tudományokban is eljutott a feltalálói szintig, a magyar szabadalmi adatbázis szerint is ez Rogán egyetlen találmánya. Mindenesetre – szakértők szerint – a szabadalmi hivatal nem vizsgálja, hogy mely feltaláló milyen mértékben járult hozzá a beadott szabadalom kifejlesztéséhez vagy épp képes-e a fejlesztői munkára.

Maga a  találmány – mint a hvg.hu azidőtájt megírta – egy olyan technológia, ami egy elektronikus eszközön (például táblagépen) megejtett kézi aláírás biztonságos azonosítására kíván megoldást nyújtani. A hvg.hu által megkérdezett szakértők szerint a Rogánék által szabadalmaztatott eljárás lényege az egyre több helyen bevezetett kétfaktoros hitelesítés. Ami ­– leegyszerűsítve – a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az aláíró akár otthon, akár egy kormányablaknál ülve nem papírt ír alá, hanem egy elektronikus dokumentumot, mondjuk egy táblagép képernyőjén. A rendszer ekkor a kézi elektronikus aláírás bizonyos biometrikus jeleit összeveti a felhasználóról tárolt adatokkal. Majd ezután másik autentikációs faktorként bekér egy vagy több felhasználó által ismert adatot, a szabadalom szerint például azonosítónevet és/vagy PIN-kódot stb. Ha az alfanumerikus és a biometrikus azonosítás is megtörtént, a rendszer hitelesnek fogadja el az illető aláírását.

Akárhogyan is a találmány jól fial, hiszen – ahogy az alábbi, Rogán vagyonnyilatkozatai alapján készített táblázatunk is mutatja – a szabadalomból 2017 óta súlyos milliókat kaszál Rogán.

Ezidáig már 580 millió forinthoz jutott a találmány révén (a legfrissebb vagyonbevallása szerint ez az összeg megfelel a takarékbankban elhelyezett 822 millió forintos megtakarítása 70 százalékának), amiről a K-Monitor összefoglalójában a következők olvashatók: a feltalálás eredetiségét sokan vitatják, azonban üzleti sikere elvitathatatlan. A MobilSign által bevezetett technológiát számos nagyvállalat használta, például a Magyar Telekom. Az elektronikus-aláírási eljárást a bejegyzést követően eladták a MobilSign-nak, amely cég tulajdonosa Csik BalázsLengyel Csaba és dr. Pozsgai Petra – utóbbi a Rogán Antalhoz köthető Kertész Balázs felesége. A szabadalom bejegyzését követő napokban az offshore hátterű Javelin Ltd. 80 százalékos részesedést szerzett a Csik Balázsék másik érdekeltségében a Hunguard Kft.-ben. 

A Hunguard – mint az Index korábban felgöngyölítette – az a cég, amit a Fidesz, a rezsiharc farvizén piacra segített, mégpedig a közműszolgáltatók auditálására, annak ellenére, hogy erre nem adtak okot korábbi, adatbiztonsággal kapcsolatos események. A Hunguardot lényegében monopolhelyzetbe hozták.

Ennek tulajdonosai, Rogán feltalálótársai (Csík Balázs és Lengyel Csaba) amúgy többször is felbukkantak a képviselő körül. Jutottak EU-s forráshoz, részt vettek állami közmű-auditálásban, s bankátvilágítóként is sikereket értek el, a jogszabályi környezetet is nekik kedvezően alakították. A történet során oknyomozó újságírók komplex kapcsolati hálókat fedeztek fel. A 444 tudomása szerint Rogán Antal feltaláló és társainak találmánya, a MobilSign mobilos aláírás ügyében is valami gyanúsat talált az OLAF, az unió csalás elleni hivatala a PROFITRADE 90 Számítástechnikai Kft. és MobilSign Kft. támogatásával összefüggésben – foglalta össze a K-Monitor.