50 romániai covidos beteget vesz át a szegedi és a debreceni kórház

HírKlikk 2021. október 13. 16:07 2021. okt. 13. 16:07

Már Magyarországra szállítják Romániából a kórházi betegeket, annyira túltelítődött a román egészségügyi ellátórendszer a koronavírusos megbetegedések miatt.

A hvg.hu információi szerint megállapodás született a magyar és a román kormány között a Romániában kezelt betegek Magyarországra szállításáról.

Romániai forrásoktól úgy értesültek, hogy egyes határmenti romániai betegek magyarországi egészségügyi intézményekbe szállításáról van szó, hogy így tehermentesítsék a teljes kihasználtsággal működő romániai kórházakat, ahol az egészségügyi dolgozók már a türőképesség határán vannak. A betegeket Magyarországon is elsősorban határmenti kórházakba szállítják majd. 

A hvg.hu cikkének megjelenése után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: átvesz a szegedi és a debreceni kórház 50 romániai covidos beteget, akik intenzív ellátásra szorulnak.

A koronavírus-járvány kezdete óta nem regisztráltak annyi fertőzöttet Romániában, mint az elmúlt 24 órában, jelent meg kedden egy hír a Transindexen. Kedden 16 743 új koronavírus fertőzöttet találtak, miközben 442-en meghaltak. A kórházakban 17 141 beteget ápolnak, közülük 1 667-en vannak intenzív osztályon. Az egészségügyi ellátórendszer kapacitása pedig már annyira a végét járja, hogy a szabadságon lévő orvosokat is visszahívták.