71 ezer forintot kell fizetnie egy pedagógusnak, hogy újra taníthasson

HírKlikk 2020. augusztus 6. 20:00 2020. aug. 6. 20:00

Egy pedagógusnak megismételt minősítő vizsgát kell tennie, ami 71 ezer forintba kerül. A fiatal tanító fizetése 150 ezer forint havonta.

A 24.hu számol be a fiatal pedagógusról, aki otthagyta a tanári pályát, majd néhány hónap után rájött, mégis gyerekekkel szeretne foglalkozni. Csakhogy azzal nem számolt, hogy egy értelmetlen adminisztrációs anomália miatt, mindezt havi fizetése felének megfelelő összegért teheti meg.

A fiatal tanítónő 2017-ben végzett az ELTE-n, majd egy XIII. kerületi iskolában kezdett el tanítani gyakornokként. 2018-ban jelentkezett a kötelező minősítési eljárásra, amit végül nem teljesített, mert közben felmondott az intézményben.

A nő kipróbálta magát a céges világban, amiről azt nyilatkozta: „megtapasztaltam, milyen, ha nem kell számolgatni, marad-e hó végéig pénzem, még kirándulni is marad miből és félretenni is tudok.”

A tanítónő azt is elmondta, hogy a pedagógusi pályát kizárólag anyagi nehézségek miatt hagyta el, mert frissen végzett tanítóként nem tudott megélni abból a pénzből, amit kapott.

A jelenlegi összeget méltánytalannak tartja, ezért levelet írt az Oktatási Hivatalnak, abban bízva, hogy elengedik a díjat.

A hivatal nem engedte el az összeget és közölték, hogy augusztus 21-ig be kell fizetnie a vizsgadíjat, amennyiben ez nem történik meg, abban az esetben sikertelennek könyvelik el a minősítő vizsgát, ez pedig a köznevelési törvény értelmében, a pedagógus munkaviszonyának megszűnését jelenti.

A tanítónő jelenleg gyakornok, amiért nettó 150 ezer forintos fizetést kap kézhez minden hónapban. A 71 ezer forintos vizsgadíjat egy összegben kell rendeznie, 30 napon belül.

Forrás: 24.hu