75 éve dobták le az atombombát Japánra

HírKlikk 2020. augusztus 9. 19:15 2020. aug. 9. 19:15

Csak a harangszó hallatszott Nagaszaki utcáin vasárnap délelőtt. A helyiek néma csöndben emlékeztek a 75 évvel ezelőtti amerikai bombázások áldozataira. Az 1945. augusztus 9-én ledobott plutónium töltetű atombomba több mint 70 ezer embert ölt meg a japán városban. Japán azóta is sürgeti a nemzetközi nukleáris fegyvertilalmat.

Japán miniszterelnöke, Shinzo Abe azt mondta a megemlékezésen, „A Nagaszakiban és Hirosimában történt tragédia, és a szenvedés, amelyet okozott, az többé nem fordulhat elő. Mivel a háború során egyedül mi tapasztaltuk meg, milyen pusztítást okoz a nukleáris fegyver, így továbbra is a mi feladatunk, hogy határozottan, lépésről-lépésre, egy nukleáris fegyverektől mentes világot mozdítsunk elő.”

Helyi diákok egy szertartás keretében, vizet merítettek a bombázások áldozatai számára, akik a sugárzás hőjétől kiszáradva, könyörögtek vízért.

Három nappal Nagaszaki bombázása előtt Hirosimát érte az első nukleáris támadás, amely 140 ezer embert ölt meg. Alig egy héttel később, augusztus 15-én Japán kapitulált, véget vetve ezzel a második világháborúnak – írja az Euronews.