928 háziorvosi és fogorvosi praxis betöltetlen Magyarországon

HírKlikk 2021. augusztus 2. 10:16 2021. aug. 2. 10:16

A háziorvosi praxisok közül 648, a fogorvosi praxisoknál 280 volt betöltetlen júliusban.

Szeptember 1-jén a tervek szerint elindulhatnak a praxisközösségek – közölte a Világgazdasággal az Országos Kórházi Főigazgatóság.

A lap szerint eddig csaknem száz kollegiális praxisközösség indult el hétezer praxistaggal. A főigazgatóság tájékoztatása szerint feldolgozás alatt van az egyesült és integrált praxisközösségek és a praxisközösségi konzorciumok nyilvántartásba vétele. A háziorvosi és a fogászati ellátás finanszírozására szánt idei keret az elmúlt évhez képest 58 százalékkal emelkedett, most 105,5 milliárd forintot tesz ki.

Jelenleg 928 üresen álló praxis van Magyarországon – a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint. Június elsejei adatok szerint 645, júliusban már 648 betöltetlen háziorvosi praxisban nem volt orvos, új kilépőként pedig tízen jelezték, hogy nem dolgoznak tovább. A tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma 280 volt, a nyári hónapban nyolc praxis szűnt meg.

Jellemzően nem a fogorvosi, hanem a háziorvosi praxisok között volt gyakoribb a megszűnés – mondta a lapnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, aki Keszthelyen fogorvos. Magyarországon 2800 alapellátó fogászat van, az üresen álló rendelők száma régóta 280-300 körül alakul. A pácienseket ez annyiban érinti, hogy a körzetekben helyettesítéssel oldják meg a betegellátást, és a helyettesítő orvosok részmunkaidőben dolgoznak.

Korábban a Világgazdaság arról is írt, hogy megyei szinten a legtöbb háziorvos, összesen 75 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik, szintén magas ez a szám Pest- és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben, ahol 54, illetve 48 háziorvost keresnek. Továbbá átlag feletti volt még ez a szám Budapesten, Fejér, Bács-Kiskun és Békés megyék esetében.

A betöltetlen praxisok növekvő számának egyik oka, hogy a háziorvosok körében jelentős az elöregedés, azaz a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás. A házi orvosok átlagéletkora 58-59 év körüli. A pandémiás állapot csak felgyorsította ezt a folyamatot, mivel a veszélyeztetett (65 év feletti) korosztályba tartozó háziorvosok már nem valószínű, hogy visszatérnek az ellátásba dolgozni.

Fontos megjegyezni, hogy 2010 óta 70 százalékkal nőtt az alapellátásban dolgozók keresete, miközben a magyarországi keresetek 100 százalékkal, ez egyben azt mutatja, hogy a bérek emelése nem volt elegendő vonzerő a praxisok betöltésére.

Forrás: Világgazdaság