A Balatonnál jobban visszaesett a hazai turizmus, mint az országos átlag

HírKlikk 2023. szeptember 5. 12:05 2023. szept. 5. 12:05

Az első hét hónapot tekintve, a Balatonnál négy hónapban erőteljesebben csökkent a belföldi turizmus, mint az országos átlag, amelyből kettő éppen a két nyári hónap, június és július volt. Az év első szakaszában tehát csaknem negyed millióval esett vissza a vendég éjszakák száma hazánk legnépszerűbb idegenforgalmi régiójánál, legdrámaiabban pedig éppen júliusban. Ráadásul a csökkenést a külföldi vendégek növekvő száma sem tudta kellően ellensúlyozni.

A Balatonnál nagyobb volt a belföldi turizmus visszaesése, mint az országban átlagosan. A tónál július végéig 3,532 millió belföldi vendégéjszakát regisztráltak, ami a tavalyi első hét havihoz képest 8,9 százalékos visszaesést jelent – hívja fel a figyelmet összeállításában a 444 a Központi Statisztikai Hivatal által ma közzétett, régiókra bontott turisztikai adatokat elemezve. Ahogy arról tegnap a Hírklikken is beszámoltunk, „2023. január-júliusban a belföldi vendégek 8,1 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában.”. A KSH tegnapi közleménye azonban nem részletezte összevetésben a régiós adatokat.

A Balatonnál a visszaesés azért is lehet drámaibb, mert ott a belföldi turisták rendre sokkal nagyobb arányban képviseltetik magukat, mint a külföldiek. Így az utóbbiak közül hiába nyaraltak 88 ezerrel többen a magyar tenger partjainál, nem tudták ellensúlyozni azt, hogy 245 ezer magyar turistával kevesebb választotta pihenése úti céljául a régiót 2023 első hét hónapjában. Összesítve az adatokat a vendégéjszakákra nézve, ez azt jelenti, hogy a nyár első két hónapjában 157 ezer vendégéjszakát töltöttek a Balatonnál, amely 4,37 százalékos visszaesés a tavalyi adatokhoz képest, míg az első hét hónap egészét vizsgálva 3,76-os csökkenésről beszélhetünk.

A hazai vendéglátóipar augusztusi adatait majd később adja közre a KSH.

Forrás: 444


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom