A baloldal bombasztorijára még várni kell

Nagy András 2019. január 15. 15:15 2019. jan. 15. 15:15

Az ellenzék komoly versenyhátránya a Fidesszel szemben, hogy valóságra épülő történetekben gondolkozik, míg a túloldalon a legmerészebb sci-fik születnek. Erre jutottunk Pulai András elemzővel, akivel a Soros-ellenes kampány értelmi szerzőjének kitálalása kapcsán beszélgettünk.

A Publicus Intézet stratégiai igazgatóját az után hívtuk fel, hogy George Birnbaum, a néhai Arthur Finkelstein munka- és üzlettársa egy svájci lapnak elismerte: a Soros Györgyöt támadó kampány éppúgy egy politikai termék a Fidesz számára, mint anno a polgári Magyarország víziója, vagy a rezsicsökkentés volt.

Birnbaum beismerése kapcsán Pulai András először is elmondta, hogy a hazai és a nemzetközi belpolitikai folyamatokat, azon belül a különböző kampánygépezetek működését régebb óta figyelő elemzőként nem lepte meg a minapi nyilatkozat, vagyis az, hogy Orbán Viktorékat kizárólag a politikai marketingcélok vezérelték, amikor népellenséggé tették a magyar származású amerikai milliárdost.

Az sem lepte meg, hogy a Soros-kampány ennyire sikeres tudott lenni. A korábbi kutatásaik ugyanis már rámutattak arra, hogy a magyar társadalom általában is igen fogékony a különböző összeesküvés-elméletekre, a nemzetközi pénzügyi háttérhatalmakkal való riogatásra pedig pláne az. Volt tehát táptalaja a sorosozásnak, és ami legalább ennyire lényeges, hogy bőven volt pénz is a sztori megépítésére a Fidesznél. „Annyi pénzt tettek bele, amiből bármit el lehet hitetni” – mondja.

Az már más kérdés, hogy meddig lehet sikerrel futtatni Sorost, mint ősellenséget a magyar politikai piacon. Van-e a terméknek úgymond lejárati ideje? – kérdeztük Pulai Andrástól. Az elemző véleménye szerint „hogyha egy ilyen sztori egyszer beég, akkor akármeddig el tud pörögni”. Példaként a Kövér-féle 2001-es köteles beszédet hozza, amiről azok is tudnak, akik akkoriban nem is követték még a politikát, de ugyanez érvényes Gyurcsány Ferenc őszödi beszédére is.

Amit az elemző még fontosnak tartott megjegyezni: a Soros-tervvel való riogatás egy a napi valóságtól meglehetősen messze álló, elvont veszély vázolására épül, míg a rezsicsökkentéssel annak idején addig lehetett eredményesen „házalni”, amíg a világpiaci árak zuhanása miatt ténylegesen csökkent az energia ára.

Itt érkeztünk el ahhoz a kérdéshez, hogy Orbán Viktor ellenzéke is képes lenne-e legyártani a Fideszéhez hasonlóan sikeres politikai terméket. Elméletileg le tud, csakhogy az ellenzéknek van egy komoly versenyhátránya a Fidesszel szemben, mégpedig az, hogy igaz történetekben, afféle „true storykban” gondolkozik, míg a fideszes propagandagépezet boszorkánykonyhájában a legmerészebb sci-fik születnek – hangzott a válasz.

Az ellenzék tehát olyan történeteket szeretne gyártani, aminek köze van a valósághoz, ami politikailag ugyan korrekt, rövidtávon azonban kevésbé kifizetődő, mint a mindennapoktól totálisan elrugaszkodó, alternatív valóság építése.