"A baloldal és a zöldek törnek előre"

HírKlikk 2019. május 25. 11:43 2019. máj. 25. 11:43

„Az osztrák alkancellár bukásával lehullt a lepel, és kiderült, hogy a szélsőjobboldali populista politikusokat semmi más nem érdekli, csak a hatalom és a pénz. Olyan rendszert akarnak Európában, mint amit itt Magyarországon Orbán Viktor kiépített”– mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke kampányzáró sajtótájékoztatóján.

Tóth Bertalan ismertette: több mint 10 ezer aktivista kampányolt az elmúlt időszakban az MSZP-Párbeszéd szövetség mellett, mintegy 5200 választóköri delegáltuk ellenőrzi a választás tisztaságát, közel 500 eseményen, rendezvényen vettek részt országos politikusaik, a kampánybusz több mint 7000 kilométert tett meg és közel 220 helyszínen hirdette a szociális és környezetbarát Európáról szóló programjukat.

Hozzátette, hogy a szövetség új baloldali politikát hirdetett. Meghirdették a szociális európát, mely tartalmazza az európai minimálbért, az európai minimálnyugdíjat, az európai minimál családi pótlékot, és a szociális bérlakás-programot, hogy csökkentsék, megszüntessék a lakhatási válságot. Küzdünk a devizahitelesekért is – sorolta az MSZP elnöke.

„Ez egy nyitott szövetség, nem fogunk megállni, nagyon szeretnék, hogy az ellenzéki oldalon is minél széleskörűbb együttműködés alakuljon ki annak érdekébe, hogy megállítsuk a nemzeti együttműködés rendszerét és lebontsuk Orbán Viktor rendszerét”

– tette hozzá.

Ezt követően Jávor Benedek arról beszélt: a kampány utolsó óráihoz érkeztünk, és az EP-választás tétje az, hogy merre fordul Európa. A múltba fog-e révedni, azok a szélsőjobboldali, populista, euroszkeptikus erők erősödnek-e meg, amelyek szét akarják szedni az európai együttműködést és visszavinni Európát a nemzetállamok konfliktusainak időszakába. Vagy olyan erők, melyek közösen akarnak fellépni az Európa előtt álló feladatok megoldása érdekében.

Jávor szerint Európának erősödnie kell, és közösen kell fellépni

  • a külpolitikában, a biztonságpolitikában, a védelemben, az energiapolitikában, a környezetpolitikában, a migrációs politikában és számos területen,
  • azért, hogy az európai szociális pillér a következő öt évben valósággá váljon,
  • és azért, hogy a klímaváltozás ügyében – melynek megoldására 10 év van hátra és ebből 5 évet a következő parlamenti ciklus jelent – megtegyék a szükséges lépéseket.

 

De ehhez olyan politikusokra, pártokra, politikai erőkre van szükség az Európai Parlamentben, akik elkötelezettek mindez iránt, hajlandóak és képesek hatékonyan cselekedni – mondta Jávor.

„Az eddigi exitpollok alapján egyértelmű, hogy ezen a választáson valami nagyon más történik, mint amire sokan számítottak. Nem a szélsőjobboldal, nem a konfliktusok keresői, nem az euroszkeptikusok törnek előre, hanem a baloldal és a zöldek”

– jelentette ki.

Szerinte Magyarországnak az a tét, hogy képes-e aktívan részt venni az Európa ezirányú változásában, vagy hazánk teljesen Európa perifériájára, párialétbe szorul, Magyarország miniszterelnökével és kormánypártjával együtt. A sajtótájékoztató után a politikusok összefogásuk jelképeként piros és zöld füstöt eresztettek a levegőbe.

Forrás: Hírklikk