A Bige-Závecz felmérés 6.: a relatív többség szerint Orbáné az eddigi korruptabb kormány

NVZS 2021. április 2. 17:25 2021. ápr. 2. 17:25

Pár napja derült ki, hogy egy vezető magyar üzletember saját pénzéből rendelt ritka alapos (egy hónapig tartó munkát feltételező) politikai jellegű reprezentatív közvélemény-kutatást. A Bige László felkérésére, a Závecz Research által készített felmérés olyan témákban is kikérte az emberek véleményét, amelyek nem gyakran szerepelnek a nyilvános kutatások témái között. Ilyen – a teljesség igénye nélkül – Orbán Viktor jellemzői, a kormány és az ellenzék hitelessége, illetve állásfoglalás ügyek mellett. Más érintett témák – mint a korrupció, a kivándorlás vagy az EU megítélése – pedig azért izgalmasak, mert aktuálisan megmutatják, befolyásolja-e, s ha igen, mennyire a járvány egy éve a magyarok véleményét. A hozzánk eljutott felmérésből elsőként ezek közül szemezgetünk. Ezúttal azt nézzük meg, hogyan ítélik meg a magyarok a korrupciót, a Fidesz és a korrupció kapcsolatát  Magyarországon. Némileg biztató, ugyanakkor ellentmondásos kép rajzolódik ki.

Borzasztóan szomorú – ámbár nem meglepő – képet mutat a Bige-Závecz felmérés egyik kérdésére adott válasz, pontosabban annak az implikációja. A kérdés így hangzott: „A Fidesz 2010 óta történő kormányzása során sokkal nagyobb összegeket érintő korrupció zajlik, mint  korábbi időszakokban”. A válaszokból pedig az derül ki, hogy a relatív többség szerint az állítás igaz. Habár csupán a válaszadók relatív többségéről beszélünk, de mégiscsak egy többségről, 46 százalékosról. Ekkora arányban ikszelték be (az 1-5-ig, azaz „egyáltalán nem ért egyet – teljes mértékben egyetért” terjedő skálán) az 5-ös vagy a 4-es rubrikát, illetve csak 12-12, azaz összesen 24 százalék tagadta – eltérő intenzitással – , azaz nyilvánította ki, hogy egyáltalán nem ért egyet, illetve inkább nem ért egyet ezzel az állítással. Az is sokatmondó, hogy jelentős arányban (22 százalék) helyezkedtek semleges álláspontra a válaszadók, akiknek amúgy a nyolc százaléka nem kívánt vagy nem akart véleményt nyilvánítani.

De hát nincs min meglepődni, hiszen a kutatás korrupciós részének egyik további kérdésére adott válaszokból kiderül, hogy a magyarok abszolút többsége szerint a Fidesz állampártként működik és teljesen behálózta az országot. 54 százalék ugyanis nem csak, hogy  tisztában van azzal, hogy „országos, megyei, települési szinten minden fontosabb pozícióban, a cégek élén is a Fideszhez kötődő emberek, végrehajtók vannak”, de kész is erről véleményt nyilvánítani, még ha egy anonim felmérésben is. Állampárti, „behálózós” feltételek mellett pedig – köztudottan – mindig és mindenütt burjánzik a korrupció. 

Nem jön be az ujjal mutogatás

A fentiekből az is következik, hogy a magyarok relatív többsége nem ért egyet a kormánnyal abban, hogy a korrupció miatt csak az ellenzék és a sorosista-brüsszelista erők támadása miatt érheti hazánkat bírálat. Pedig Orbán előszeretettel tolja át másra a hibát, és próbálja sulykolni a nép fejébe, hogy ő és kormánya patyolattiszta és persze korrupciómentes, sőt, üldözi a korrupciót, s csak mások kenik rá ezt a vádat. Ahogy tavaly, október 9-én, a Kossuth Rádióban adott szokásos pénteki „interjújában” a korrupciós vádak kapcsán leszögezte: „a nemzetközi támadásoknak van egy közös nevezője, Soros György... Arról van szó, hogy Soros megveszi a nyugati politikusokat” akik „Soros György tenyeréből esznek”, a baloldal meg örömét leli abban, hogy „a saját fajtájával szemben a bennünket megtámadó idegenekkel fog össze ahelyett, hogy magyarként fogna össze”. 

Kedvező fejleményt is tükrözhet a mostani eredmény...

A mostani felmérés eredménye azért is ad némi okot a bizakodásra, mivel – miként Martin József Péter, a Transparency International (TI) Magyarország ügyvezető igazgatója a Népszavának a közelmúltban kifejtette – jelenleg nincs olyan adat, amely a korrupció elleni elemi lakossági felháborodásra utalna. Sőt, az Eurobarometer tavalyi felmérése szerint Magyarországon a legnagyobb a korrupció toleranciaindexe az Európai Unióban. A TI korábbi kutatása pedig azt állapította meg, hogy a kormánypárti szavazók 80 százaléka nem tekinti veszélynek az állami korrupciót.

...de azért ne bízzuk el magunkat!

Némi bizakodásra ugyan adhat okot a fenti eredmény, ugyanakkor az már elgondolkodtató, hogy ezzel párhuzamosan, miként fogadták a felmérés egy másik állítását a megkérdezettek. „Van ugyan korrupció az országban, de a Fidesz-kormány érdemei sokkal jelentősebbek, fontosabbak ennél” – ez az állítás, amivel a megkérdezettek 35 százaléka teljes mértékben vagy csak „simán”, de egyetértett. Igaz, közel ilyen arányban (33 százalék) utasították el a kijelentést, miközben a „semlegesek” aránya 27 százalék volt (öt százalék nem nyilvánított véleményt). 

Mindezt úgy, hogy a korrupció mértékét a többség (46 százalék) olyan nagynak tartja,  hogy az már hátráltatja az ország gazdasági fejlődését. Még a hű kormánypártiak jó része sem bírta ezt tagadni, hiszen a „nem”-ek arány 24 százalék lett.  

Erre varrjunk gombot!

Forrás: Közhangulat, problémák, értékek
Megj.: az összes – kormánypárti, párt nélküli és ellenzéki pártra szavazók – összefésült véleménye alapján

A Bige-Závecz felmérésről szóló sorozatunkban eddig megjelent írásunk:

1. A fideszesek negyede szerint Orbán hataloméhes

2. Törvények és programok helyett vezérre vágyik a magyarok fele

3. A magyarok szerint az ellenzék hitelesebb az Orbán- kormánynál

4. Kétharmados vereséget szenvedett el a Fidesz az EU-val szemben

5. A magyarok kétharmada megkérdőjelezi Orbánék igazságosságát