A bíróságon eldőlt: a transz nőknek is jár a kedvezményes nyugdíj 

HírKlikk 2023. július 6. 20:20 2023. júl. 6. 20:20

Az ügyben a Veszprémi Törvényszék döntött, ezután a Fejér Vármegyei Kormányhivatal is elismerte: a transz nőknek is jár a „Nők 40” elnevezésű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség. 

A Háttér Társaság közleményében olvasható, hogy az Európai Unió Bírósága már 2006-ban döntést hozott, de a kormányhivatal „kekeckedése miatt mégis a bíróság közbelépésére volt szükség.”

A Háttér Társaság ügyfele, Elvira még 2020 előtt kérvényezte neme jogi elismerését, ugyanis 2013 óta hivatalosan is nő, minden okiratában nőként, női névvel szerepel, 2021-ben viszont kiderült, hogy a nyugdíjfolyósító továbbra is férfiként tartja nyilván, vagyis nem vonatkoznak rá a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjazására vonatkozó szabályok – írja a 24.hu.

Elvira a Háttér Társasággal perre vitte az ügyet, a kormányhivatal arra hivatkozott, hogy Nők 40 kedvezmény célja a nők kompenzálása a gyermekneveléssel és a családi élet fenntartásával összefüggő szerepvállalásukért, de arra már nem tudott válaszolni, hogy akkor miért jár a kedvezmény a gyermektelen vagy egyedülálló nőknek is. Ráadásul az Európai Unió Bírósága már 2006-ban, egy brit transznemű nő esetében kimondta: a nemi alapú diszkriminációt a szociális biztonság terén is tiltó EU-s irányelv alapján a transzneműekre az új nemük szerinti nyugdíjkorhatár vonatkozik.

A bíróság kimondta: a kormányhivatal jogellenesen szűkítette le a jogszabályban szereplő „nem” fogalmát a születési nemre. Tehát a kormányhivatal módosította felperes nemére vonatkozó adatot a nyilvántartásban, így Elvira 2 év múlva, 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhat.

„Fontos szimbólum ez a döntés más transznemű embereknek is. Nagy fokú türelem kell hozzá, és mindenképpen érdemes segítséget igénybe venni, mert egyedül szerintem szinte kivitelezhetetlen nálunk ma egy ilyen ügy” – nyilatkozta Elvira egy videóinterjúban.

Forrás: 24.hu