A budapesti cég csak álca lehetett a felrobbanó csipogók ügyében

HírKlikk 2024. szeptember 18. 20:00 2024. szept. 18. 20:00

Telex: a Budapestre bejegyzett BAC Consutling szerepe mindössze annyi volt az ügyletben, hogy elfedje a bolgár szálat, mivel a valódi eladó a szófiai Norta Global volt.

Csak közvetítőként volt érintett a budapesti székhelyő BAC Consulting Kft. a Hezbollah felrobbantot csipogóinak az értékesítésében, azokat valójában egy bulgáriai cég hozta be Tajvanból, és ők is adták tovább a szerkezeteket, amelyek később a libanoni szélsőséges szervezethez kerültek – írja a Telex az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva. Az eszközök soha nem is jártak Magyarországon, a magyar cég csak papíron volt érintett az ügyletben.

Az értesülésekkel egybecseng a kormány kommunikációja az üggyel kapcsolatban. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár arról írt, hogy az érintett cég egy közvetítő-kereskedő cég, amelynek nincs magyarországi gyártási vagy működési telephelye.

A felrobbantott AR-924 típusú csipogókat egy tajvani cég, a Gold Apollo forgalmazza, Hszu Csing-kuang vezérigazgató azonban közölte, hogy a Hezbollahnak eladott termékeket nem ők gyártották, csupán licenszszerződést kötöttek egy európai céggel. Később meg is nevezte a magyarországi székhely BAC-ot, a Budapestre, egy székhelyszolgáltató címére bejelentett vállalat vezetője azonban elmondta, hogy csak közvetítőként érintettek az ügyben.

Telex most arról ír, hogy Cristiana Bársony-Arcidiacono vezérigazgató a szófiai Norta Global Ltd-vel állt kapcsolatban, és bár papíron a BAC szerződött a Gold Apolloval, valójában a Norta Global intézte a beszerzést. A bolgár cég is egy székhelyszolgáltatóhoz van bejegyezve 195 másik vállalattal együtt. Tulajdonosa norvég, 2022 áprilisában alapították és papíron projektirányítással foglalkozik. A lap szerint a magyar cég szerepe mindössze a bolgár szál elfedése volt az ügyben.

A Hezbollah által használt csipogók kedden robbantak fel, a támadást Izrael hivatalosan nem kommentálta. A csipogók a tajvani Gold Apollo márka termékei voltak, a cég azonban közölte,hogy az eszközöket egy budapesti cég gyártotta és értékesítette a régióban egy licenszszerződés alapján, a vállalat vezetője azonban arról beszélt, hogy csupán közvetítő szerepet töltött be a szerkezetek értékesítésében. A kormány az eset kapcsán lapunkat arról tájékoztatta, hogy az érintett cég „a magyar kormánytól semmilyen megbízást nem kapott semmire, és a kormánytól nem kért engedélyt semmire“.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom