Közvélemény-kutatás: a budapestiek 90 százaléka ellenzi a kínai egyetemet

HírKlikk 2021. május 6. 10:18 2021. máj. 6. 10:18

A budapestiek döntő többsége nem ért egyet a fővárosban létesítendő kínai egyetem gondolatával, ez derült ki az Opinio Intézet által készített korra, nemre és végzettségre bontott reprezentatív kutatásból, amelyet 473 fős mintán végeztek: 18-59 év közötti, okostelefonnal rendelkező budapesti lakosok válaszoltak a kérdésekre – írja az Euronews.

A férfiak 84, míg a nők 68 százaléka hallott már arról, hogy a kínai Fudan Egyetem a magyar fővárosban létesítene kampuszt és több mint 90 százalékuk ellenzi azt, hogy a felsőoktatási intézmény létesítésére a magyar kormány 500 milliárdos hitelt tervez felvenni Kínától.

A kutatás alapján, nincs jelentős eltérés a Fudan megítélésében a válaszadók végzettsége, neme, illetve életkora alapján. A kínai egyetemi kampusz helyén eredetileg egy 8500 magyar hallgatót befogadó diákvárost terveztek.

A két intézmény közti választást felvető kérdésre a kutatás résztvevőinek nagy többsége, 91 százalék válaszolta, hogy a magyar diákokat kiszolgáló intézményt kell előtérbe helyezni a kínai egyetemmel szemben.

Bár a kínai Fudan Egyetemet a világ 50 legjobbja között tartják számon, ez nem befolyásolta a megkérdezetteket, akiknek 80 százaléka gondolja úgy, hogy ezzel együtt sem jó döntés a budapesti terjeszkedés támogatása.

„Miért kellene Magyarországnak vagy Budapestnek pont egy kínai egyetemet befogadni, mikor néhány éve űzte el a CEU-t, amely magánpénzből hozott létre a köz számára értéket. Ez állami beruházás, amelyet a magyar adófizetők fizetnek annak érdekében hogy kínai egyetem jöjjön Magyarországra, amelynek a statútumában szerepel a marxizmus-leninizmus és a kínai kommunista pártvilág nézetének képviselete" -–nyilatkozta a múlt héten az Euronewsnak Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

A kormány álláspontja az, hogy az ország jól jár a Fudan Magyarországra költözésével, a Diákváros beruházást pedig nem érinti a kínai kampusz építése.

Forrás: Euronews