A CDU és a CSU piszkos Fidesz-titka

HírKlikk 2020. június 4. 18:18 2020. jún. 4. 18:18

Hogyan egyeztethető össze, hogy miközben a CDU és a CSU európai szinten több mint tíz éve együttműködik a Magyarországot autokráciává átépítő Orbán Viktorral és pártjával, aközben odahaza, Németországban, élesen elhatárolódik a jobboldali populistákról. A konzervatív német Die Welt kommentárja ezt az ellentmondást vizsgálja és járja körbe. Miért érdemel Európa kevesebb elvhűséget, mint Türingia? – teszi fel a kérdés a szerző. 

A CDU és a CSU kicsi, de piszkos titka néhány éve, de különösen néhány hete már nem kicsi, nem is titok, viszont annál piszkosabb. Noha az uniós pártok odahaza elutasítanak bármiféle együttműködést a jobboldali populista pártokkal, így az AfD-vel, de európai szinten együttműködnek az olyan jobboldali populista, tekintélyelvű erőkkel, mint Orbán Viktor Fidesze, dacára annak, hogy ezek aktívan ténykednek a demokrácia és a jogállamiság aláásásán. 

Az unió kettős morálja éppen annyira sokkoló, mint amennyire nyilvánvaló – ehhez elég egy pillantást vetni a türingiai miniszterelnök és az EU Bizottság elnökének megválasztására. Türingiában Thomas Kemmerich „polgári közép” jelölt megválasztáshoz szükség volt az AfD szavazataira – Ursula von der Leyennek pedig a Fidesz 12 szavazata hozta meg a hajszálvékony többséget.  

Kemmerich megválasztására az unió órákon belül nagyon éles elhatárolódással válaszolt. A kancellár az eredmény megsemmisítését követelte, és öt napon belül távozott a CDU frakcióvezetője és Annegret Kramp-Karrenbauer, a párt országos elnöke. Ugyanakkor az uniós pártok hatalmas lelkesedéssel ünnepelték von der Leyen megválasztását. 

Ha valaki azt hiszi, hogy a pártok különböző szinteken alkalmazhatnak különböző erkölcsi normákat, meg kellene magyaráznia, hogy miért érdemel Európa kevesebb elvhűséget, mint Türingia. Valójában az uniós pártok már régen kinyitották Pandora szelencéjét azzal, hogy az Európai Néppártban együttműködnek a Fidesszel. Már több mint tíz éve tart ez az együttműködés, miközben a Fidesz lépésről-lépére autokráciává építi át Magyarországot – áll a kommentárban.

 
Forrás: Hírklikk