A DK arra készül, hogy kormányozza az országot

Gréczy Zsolt 2019. november 13. 09:29 2019. nov. 13. 09:29

Ha az európai parlamenti választáson elindult, majd az önkormányzati választáson megerősödő folyamat folytatódna, akkor 2022-ben az ellenzék átveheti az ország irányítását. Ebben a koalícióban kiemelten fontos szerep hárulhat a Demokratikus Koalícióra.

Emlékszem, tavaly december után, amikor leálltak a tüntetések, hány elemzés született, és engem is milyen sokan kérdeztek arról, hogy akkor most "kifújt a nagy összeborulás?" Voltak, nem is kevesen, akik úgy látták: a rabszolgatörvény ellen létrejött pulpitusfoglalás az ülésteremben, majd az MTVA-székházban, országgyűlési képviselőkkel szemben történt atrocitások inkább kontraproduktívak. Pedig ezek az akciók, és a nagy hidegben rendezett Kossuth téri, könnygázzal oszlatott tüntetések segítettek abban, hogy az ellenzéki pártok közötti törésvonalak, ha is tűnnek el (és nem is kell, hogy eltűnjenek), de jelentősen elmosódtak. Tehát a pulpitus elfoglalása és az MTVA-székházban történtek bizonyítják az ellenzék igazát: helyesen cselekedtünk.

Ekkor kezdett olvadni a bizalmatlanság, és sokan ekkor jöttek rá, hogy vagy együtt csinálunk valamit, és együtt lépünk fel a Fidesz-diktatúra ellen, vagy Orbán bármikori bukásával rólunk is kimondja az ország, az utókor a politikai halálos ítéletet.

Az önkormányzati választás, és a megismételt voksolások is megmutatták: a Fidesz úgy is legyőzhető, ha nincs demokrácia, ha nincs sajtószabadság, ha nincs közmédia, ha nincs tisztességes legfőbb ügyészség. Ha ez mind lenne, Orbán már megbukott volna...

A DK pozíciója megerősödött. Az idei két választás a második legerősebb, de az ellenzéki oldalon a legerősebb párttá tette a Demokratikus Koalíciót. (A közvéleménykutatásokkal nem árt az óvatosság, egyik sem találta el nagyvonalakban sem az október 13-ai eredményt...) A DK-ba az utóbbi pár hónapban több, mint hatszázan léptek be. Jelentősen nőtt a képviselőink száma Budapesten és minden megyében, városokban. Ez azt mutatja, hogy reális az a szándékunk, hogy 2022-től kormányozzuk Magyarországot. Egy koalíció részeként, de a párt neve sem véletlenül Demokratikus Koalíció. 

Nélkülünk nincs sem kormány-, sem rendszerváltás. Most azonban az a legfontosabb, hogy az ellenzék által közösen átvett Budapest, kerületek, városok működjenek. Hogy megmutassuk, hogy tudunk olyan helyi sajtót csinálni, amely nem a Rákosi-korszakra emlékeztet. Hogy tudunk toleráns, szolidáris, zöld, élhető környezetet építeni. Hogy nincs lopás, hogy nincs mutyi. 

Fontos lesz a pártok egymás iránti tisztelete, nyitottsága. A versengés természetes, van ideje a bírálatnak is. De értenie kell mindenkinek, hogy a végén csak közösen sikerülhet.

A DK tisztában van ezzel a felelősséggel.