A fákon rohad meg a gyümölcs, ha nincs munkaerő

HírKlikk 2024. július 13. 09:15 2024. júl. 13. 09:15

A szezonális munkákra sokszor nehezen találni munkaerőt, ami komoly károkat okoz a gazdáknak.

Az állattenyésztésben döntően állandó munkaerővel kell dolgozni, mert olyan folytatólagos munkák vannak, amik nap mint nap ismétlik egymást, nincsenek kiugró munkacsúcsok. Itt szezonális munkaerőre nincs szükség – mondta el a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában Apáti Ferenc, FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Viszont a zöldség-gyümölcs ágazatban már szezonális munkaerőt alkalmaznak, itt ugyanis néhány hétben, hónapban megnő a munkaigény, ami ezután visszaesik. Apáti Ferenc kiemelte, hogy ebben a kánikulában borzasztó nehéz dolgozni, nem sokan választják ezeket a munkakörülményeket.

A Dunántúlon, a Balaton és Budapest környékén, ahol már nehezebb munkaerőt találni, ott 18-20 ezer forintos napszámról lehet beszélni, de sokszor még ennyiért sem találni elegendő mennyiségű és minőségű munkaerőt.

A munkaerő hiánya miatt pedig sokszor káruk is lehet a gazdáknak, és kiderült, hogy ezt bele is kell kalkulálni. Ha nem tudnak időben betakarítani, túlérik a gyümölcs, amit legfeljebb pálinkának, lekvárnak lehet már csak eladni, de időnként előfordul, hogy a gyümölcs megrohad a fákon. 10-20 százaléknyi kár keletkezik amiatt, hogy bizonyos munkákat nem tudnak időben elvégezni – tette hozzá Apáti Ferenc. 

Néhány ezren dolgoznak Magyarországon Kárpátaljáról, Erdélyből vagy a Vajdaságból, de egyre gyakoribbak a távol-keleti munkaerők – akik egyébként nagyon beváltak. Gyümölcsszüretre, 2-3 hónapra viszont nem éri meg harmadik országból „importálni” munkaerőt, de a gombatermesztésben például jó megoldásként működik ez, hiszen nincs más lehetőség.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom