"A Fecebookot államosítani kell, vagy fel kell darabolni"

Puzsér Róbert 2019. május 23. 06:34 2019. máj. 23. 06:34

A Facebook felszámolta Toroczkai László kétszázezres oldalát. Nagyjából semmiben nem értek egyet Toroczkaival, visszataszítónak találom azt, ahogy cigányok ellen uszítva, gyakorlóban masírozva és Orbán zsebében avászkodva próbál magának egzisztenciát teremteni. Ahogy azonban korábban a gyurcsányista kvízprofesszor, úgy most az ásotthalmi mezőőr kapcsán is jeleznem kell, mennyire nincs rendben az, amikor a világ legnagyobb médiuma érdemleges indoklás és fellebbezés lehetősége nélkül szántja be közszereplők oldalait.

Ha Toroczkai a bejegyzéseivel megsértette Magyarország vagy az Európai Unió törvényeit, akkor a magyar vagy az uniós hatóságok szankcionálják ezért! Ha egy multinacionális cég dönt arról, hogy egy politikus mit mondhat, vagy hogy jelen lehet-e egyáltalán a nyilvánosságban, az nagyon igazságtalan és veszélyes világot ígér.

A Facebook tegnap Vágó István oldalát tiltotta le, ma Toroczkai Lászlóét, holnap majd valaki másét. Szinte látom a szolgasághoz szokott felhasználók reakcióját a kommentmezőben: ez egy magáncég, Vágó István és Toroczkai László pedig aláírták a szerződést, és ezzel elfogadták annak feltételeit.

Nos, én úgy gondolom, hogy ez is a probléma része. A Facebook nem pusztán egy magáncég, hanem egy a történelem során soha meg nem valósult tájékoztatási monopólium birtokosa – államosítani kell, vagy fel kell darabolni!

A szerződési feltételek fontosak, de nem írhatják felül az emberi és polgári jogokat, nem korlátozhatják a véleménynyilvánítás szabadságát, és főleg nem törölhetnek ki a közös kulturális agoráról egy politikai szereplőt, mintha az nem is létezne. Ez a jövő Charlie Brooker Fekete tükrének rémvonásait hordozza – százszor nagyobb fenyegetést jelent az értékeinkre és az életmódunkra, mint Toroczkai László Orbán Viktor ölében doromboló kamupártja.

Forrás: Facebook