A Fidesz bátor emberei meghajoltak Orbán akarata előtt

Föld S. Péter 2022. március 2. 15:00 2022. márc. 2. 15:00

Nem született meglepetés, bejött a papírforma: Orbán Viktor bátor emberei – egy híján 133-an – ajánlásukkal támogatták, hogy Novák Katalin legyen Magyarország következő államfője. Az Alaptörvény 11. cikk 2. bekezdése szerint a képviselők egyötödének ajánlása kell az államfő jelöléséhez, ám a bátrak ezt alaposan túlteljesítették, és végül ennél jóval többen, 132-en helyezték a bizalmukat Novák Katalinba.

Az ajánlást már át is adták Kövér László házelnöknek, aki nem lehetett nagyon meglepve, hiszen ő maga is aláírta a dokumentumot, méghozzá közvetlenül a Novákot elsőként ajánló Orbán Viktor, és az őt követő Semjén Zsolt után.

Novákot a parlament fideszes többsége március 10-én választja államfővé, nem utolsó sorban három, köztörvényes bűncselekménnyel vádolt fideszes képviselő közreműködésével. Simonka György, Boldog István és legújabban a Varga Judit helyetteseként ismert Völner Pál ugyan már nem vesz részt a parlament munkájában, és a kampányban is hátrébb vonták őket, de szavazni még tudnak, lévén képviselői mandátumukról nem mondatták le őket.

Novák Katalin lesz tehát Magyarország első női államfője, ő testesíti majd meg a nemzet egységét, s ha marad még ideje és energiája, az állam demokratikus rendjén is őrködni is fog. Mindezt nyilván nem a fideszes dzsemborikon gyakorta látható „Fidesz” és „OV '22” feliratú fülbevalókkal, mert ezen ékszerek láttán sokakban kétely ébredne, hogy Novák Katalin megfelel-e a tisztségének, és valóban pártok feletti, köztiszteletben álló személy lesz.

Ami azt illeti, elődeinek ez nemigen sikerült. Schmitt Pál emlékezetesen botrányos körülmények között volt kénytelen távozni hivatalából, miután kiderült, hogy doktori diplomáját csalárd módon, plagizálás útján szerezte. Schmitt maga soha nem rejtette véka alá fideszes kötődését, államfővé választásakor azt ígérte a magyaroknak, hogy motorja kíván lenni a kormánynak, nem ellensúlya.

Az őt követő Áder János, aki két ciklus óta tölti be az államfői tisztséget, már árnyaltabban fogalmazott. Megválasztásakor azt mondta, hogy száz jó törvény közül százat aláír, száz rossz közül pedig százat visszaküld újragondolásra az országgyűlésnek, vagy normakontrollra az alkotmánybíróságnak. Nem rajta múlott, hogy a Fidesz bátor kiválóságai szinte kizárólag olyan törvényeket szavaztak meg a Parlamentben, amelyeken Áder keresve sem találhatott volna hibát. (Nem is nagyon keresett.)

Most meg majd jön Novák, aki nemrég még miniszter volt és a Fidesz egyik alelnöke. Orbán Viktor örök és megbonthatatlan híve, akiben a regnáló miniszterelnök vélhetőleg sohasem fog csalódni.

Még annyit, hogy a magyar törvényekből következően, nálunk a köztársasági elnök a hadsereg legfőbb parancsnoka. Most az oroszok ukrajnai agressziója árnyékában Novák már bizonnyal lázasan ismerkedik a katonai szakkifejezésekkel, hogyha úgy alakul, eleget tudjon tenni Orbán Viktor akaratának. 2 in 1: nemcsak attól védi meg majd a magyar embereket, hogy belesodródjanak a háborúba, de a rezsicsökkentés vívmányait sem engedi veszni hagyni, megakadályozza, hogy azok a baloldal martalékává váljanak.