A Fidesz elvesztette magabiztosságát

HírKlikk 2019. december 10. 08:52 2019. dec. 10. 08:52

Orbán Viktor miniszterelnök igyekszik törvényi úton szűkíteni az ellenzék mozgáslehetőségét, hogy az az eddiginél csak nehezebben tudjon összefogni a hatalom ellen. A tervezet – amelyről ma szavaznak a képviselők – alapvetően a frakcióalakítást korlátozza – írja a Financial Times.  

A Népszava szemlézte cikkben Csáky Zselyke, a Freedom House európai kutatási igazgatója úgy látja: a változtatások megfosztanák az Országgyűlést attól, hogy az a demokratikus vita otthona legyen.

Az intézkedés nem egészen két hónappal követi, hogy a Fidesz az októberi helyi választáson az első súlyos vereséget szenvedte el 2010 óta. Karácsony Gergely azért lehetett főpolgármester, mert az összes ellenzéki erő beállt mögé. De pártja csak úgy alakíthatott képviselőcsoportot, hogy utóbbihoz csatlakozott két független törvényhozó. A kormánypárt most arra hivatkozik, hogy érvényt kell szerezni a választók akaratának. Azaz nem kaphatnak extra jogokat a frakciók jóvoltából azok a honatyák, akiknek pártja nem szerzett elég voksot, hogy legalább öt képviselőt állítson.

Egy másik indítvány óriási pénzbüntetést irányoz elő a renitens törvényhozók számára. Csáky Zselyke erről azt mondja, a lépés azt jelzi, hogy a Fidesz már nem biztos magában. Erre utal az is, hogy szintén korlátozni készül az önkormányzatok önállóságát, valamint a kulturális szféra szuverenitását.

Krekó Péter úgy ítéli meg, itt a bosszúvágyat, illetve azt a félelmet lehet tetten érni, nehogy még erősebb legyen az ellentábor és a végén – három év múlva – a hatalmat veszélyeztesse.

Forrás: Népszava