A Fidesz inkább propagandával eteti a nyugdíjasokat, a biztos megélhetés helyett

NVZS 2023. január 8. 14:30 2023. jan. 8. 14:30

„Teljesen egyértelműen a propagandának köszönhető, hogy a nyugdíjasok körében majdnem kétszer akkora a támogatottsága a Fidesznek, mint az ellenzéknek, miközben az elmúlt időszakban – GDP-arányosan 3-3,5 százalékponttal – csökkent a nyugdíjakra fordított állami költés, és egyre több nyugdíjasnak okoz nehézséget, hogy kijöjjön a pénzéből” – mondta a Hírklikknek Pulai András. A Publicus Intézet vezetője szerint „ha már pénzzel nem, akkor legalább propagandával jól akarják őket lakatni”.

A hét végéig ugyan tartott a közigazgatási szünet Magyarországon, ám a jelek szerint ez nem vonatkozik a Fidesz propagandagépezetére, amely non-stop ontja magából a népszerűsége szempontjából fontosnak tartott szövegeket. Bár az újabb parlamenti választás még messze van, de semmit nem szabad a véletlenre bízni, folyamatosan fenn kell tartani a harci kedvet, és ontani kell a népre az igazságnak gyakran még a magvát sem tartalmazó lózungokat. Jól láthatóan az egyik célzott réteg továbbra is a nyugdíjasoké. Már január elsején, az újév alkalmából a „néphez” szóló fideszes, kormányzati potentátok megadták az alaphangot, amire azután a munkahét első napjain rá is erősítettek. Jött Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője, aki az MTI-nek juttatta el az aktuális jelszavakkal teletűzdelt mondandót – majd a kormányszócsőként funkcionáló portálok, lapok (a Riposttól a Magyar Nemzetig) terjesztették tovább. „Ha a baloldal lenne hatalmon, akkor se 13. havi nyugdíj, se nyugdíjemelés nem lenne, és nem védené az időseket a rezsistop, illetve az árstopok rendszere. A Fidesz–KDNP azonban megbecsüli az időseket” – ez a lényeg, miközben hivatkozik az elhibázott brüsszeli szankciókra is.  

Aztán következett Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki először a Facebookra feltett videóüzenetben szólt a néphez, a többi között már számokkal is kiegészítve Nacsa mondandóját. „Az új év újabb nyugdíjemelés hozott. Január elsejétől újabb 15 százalékkal nőttek a nyugdíjak. ez átlagnyugdíjnál 27 120, illetve a 13. havi nyugdíjat is figyelembe véve évi 352 560 forintos emelést jelent. A kormány a mostani emeléssel megelőlegezi az idénre becsült inflációt, ami a háború és a brüsszeli szankciók miatt jóval magasabb, mint az előző években volt...Ha a becsültnél magasabb lenne a valós infláció, akkor ahogy tavaly is megtettük, az idén is ki fogjuk egészíteni a nyugdíjakat. A nyugdíjasok megélhetését nem csak a szankciós inflációt követő nyugdíjjal, hanem az élelmiszer-árstopokkal és a rezsicsökkentéssel is segítjük” – mondta. Ismétlés a tudás atyja: nem sokkal később a szóvivő a magyar kormány Facebook-oldalán egy újabb posztban plakatírozta ki a láthatóan sulykolandó kormányzati üzenetet, miszerint „Január 1-jétől újabb 15 százalékkal nőttek a nyugdíjak. Ez átlagnyugdíjnál havi 27 120, illetve – a 13. havi nyugdíjat is figyelembe véve – évi 352 560 forintos emelést jelent”. 

Aztán a hét végén Nyitray Zsolt miniszterelnöki megbízott következett, aki azt sem felejtette el megemlíteni, hogy az idősek eddig öt alkalommal kaptak nyugdíjprémiumot (miután ezt törvény írja elő – a szerk.) és visszakapták „a baloldal által elvett” (és a jelenlegi kormány által csak tíz év után visszaadott – a szerk.) 13. havi nyugdíjat is. Ebben a Facebook-videóban megszólalt az Idősek Tanácsának egyik tagja is. Hulák Zsuzsa azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy a korábban tervezett 5,2 százalék helyett 15 százalékos lesz most a nyugdíjemelés, de azt már nem tette hozzá, hogy ez sem segít legalább az ellátás reálértékének megőrzésében a vágtató infláció idején. 

Mindeközben persze a nyugdíjasok élik a mindennapi életüket. És ebben kénytelenek elszenvedni az egekbe szökő rezsiemelés és élelmiszeri-nfláció sokak számára már-már élet-halál kérdést jelentő hatásait. Azaz a saját bőrükön tapasztalják, milyen az, amikor a dilemma az, esznek vagy fűtenek. (Ezek a napok különösen drámaiak a számukra, hiszen decemberben – a hagyományoknak megfelelően – a hónap elején kapták meg a nyugdíjat, januárban viszont majd a szokott időben jön, azaz majdnem másfél hónapig ki kellene a pénznek tartania.)

Ilyen körülmények között vajon hatásos lehet-e, hogy tovább bombázzák őket azzal, mennyire szereti őket a kormány, milyen fantasztikusan törődik velük, mennyi mindent kapnak, és egyáltalán, mennyire jó nekik a Fidesz alatt?  Pulai Andrástól, a Publicus Intézet vezetőjétől kértünk választ a kérdésünkre.

„Valószínűleg hatásos, a jelek szerint ugyanis a propaganda nem múlik el nyomtalanul, merthogy egyértelműen kedvező hatásait látjuk a kormányzópártra, a kormányra nézve” – reagált a szakértő. De szüksége is van a propagandára a Fidesznek, amelynek a fő szavazóbázisát éppen ez a korosztály adja, „hiszen, ha már pénzzel nem, akkor legalább propagandával jól kell a nyugdíjasokat lakatni”.

Habár az igaz, hogy miként az összes társadalmi csoporton belül, így a nyugdíjasok táborában is fogyatkozik a Fidesz támogatottsága, ám az a nyugdíjasok körében még így is majdnem kétszer akkora, mint az ellenzéké – mutatott rá. Megjegyezte, hogy eközben a 30 év alatti fiatalok körében éppen fordított a helyzet: az ellenzék majdnem kétszer annyira népszerű ebben a korcsoportban, mint a Fidesz. A Fidesz kedveltsége az idősebb korosztályban pedig teljesen egyértelműen a propagandának köszönhető – szögezte le. Már csak azért is kimondható ez, mert európai összevetésben – a nyugdíjakat eurósítva – azt látjuk, hogy az elmúlt időszakban érdemben csökkent a nyugdíjak értéke, a nyugdíjakra fordított GDP-arányos állami költés 3-3,5 százalékponttal mérséklődött. Ez tehát nem indokolná a kormányzópárt népszerűségét. Ráadásul a nyugdíjasok is egyre inkább a saját bőrükön is érzékelik ezt – mondta Pulai, aki személyes tapasztalatát felidézve mesélte, hogy mind többektől hallja: az elmúlt időszakban rosszabbul élnek, egyre kevésbé jönnek ki a nyugdíjukból, ami három-négy éve még nem fordult elő velük. „Egyelőre azonban – láthatóan – a Fidesz ezt is megússza, bár azt nem lehet látni, hogy ez meddig mehet még így” – mondta Pulai András.