A Fidesz káderképzője megvette az Aranybikát

HírKlikk 2024. július 10. 09:00 2024. júl. 10. 09:00

A kormány által az elmúlt években százmilliárdokkal támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) 2021-ben vásárolta meg a debreceni Aranybika szállodát Boros József nagyvállalkozótól. Az épületben elvileg képzési központot alakítanak ki, ehhez pedig átalakíttatják, felújíttatják azt.

Tavaly decemberben az MCC tulajdonában lévő Debretinum Talentum Ingatlanfejlesztő Kft. írt ki újabb közbeszerzést az Aranybika szálloda és az MCC központjának felújításával összefüggő tervezési tevékenységekre, miután egy korábbi eljárásban a Napur Architect nettó 2,37 milliárd forintos ajánlata meghaladta a rendelkezésre álló összeget. Az új eljárásban a B5 Építészstúdió Kft. és a Tisza Építész Műterem Kft. kettőse nyert, a munkáért nettó 714,6 millió forintot számlázhatnak – írja az rtl.hu.

Az épületen jelentős változtatásokat visznek véghez: elbontják az Aranybikának az 1970-es években emelt új szárnyát, helyette pedig az eredeti, szecessziós stílusú, Hajós Alfréd által tervezett épülethez illeszkedőbbet építenének. 

A magát tehetséggondozó intézményként definiáló MCC 2020-ban csaknem 500 milliárd forintnyi állami vagyont kapott meg teljesen ingyen: számos ingatlant (két pécsi ingatlant, a révfülöpi vitorláskikötőt és a hozzá tartozó épületeket, továbbá egy szekszárdi, egy szombathelyi és egy zalaegerszegi létesítményt), valamint több százmilliárd forint értékű Mol- és Richter-részvényekből álló portfóliót, ami után évente milliárdos nagyságrendben kasszíroznak osztalékot is. Ezek az összegek az ajándékozás előtt az államkasszát gyarapították. 

Az MCC-t ezután sem hagyta magára a Fidesz-kormány: volt, hogy költségvetési átcsoportosítással kaptak állami forrásokat is, például a koronavírus-járvány miatt létrehozott gazdaságvédelmi alapból. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

A szervezet költéseivel számos újságcikk foglalkozott, kiderült ugyanis, hogy az MCC milliárdos tételben költ a kormány propagandaplakátjaival ismertté vált Balásy Gyula cégeinél, idén pedig a Direkt36 szerzett meg olyan dokumentumokat, amelyek szerint kirívóan sok pénzt költenek az MCC rendezvényein luxusellátásra – amin Szalai Zoltán főigazgató volt cége kaszált.

Az MCC kuratóriumában ülők pedig havonta milliókat keresnek. A közpénzek átláthatóságért küzdő Transparency International jogi igazgatja, Ligeti Miklós korábban az RTL Híradónak arról beszélt, hogy szerintük a közalapítványok kifizetőhelyként működnek.

Forrás: rtl.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom