A Fidesz megkegyelmez Novák Katalinnak

Föld S. Péter 2024. február 7. 07:50 2024. feb. 7. 07:50

Novák Katalin napokig várt a megszólalással a sokak tiltakozását kiváltó kegyelmi ügyben, a Sándor-palota pedig mindössze egy rövid, ám annál semmitmondóbb közleményben igyekezett tompítani azt a botrányt, hogy az államfő tavaly áprilisban, nem sokkal Ferenc pápa magyarországi látogatása előtt, elnöki kegyelemben részesített egy férfit. Az illető egy pedofil bűntettért elítélt gyermekintézeti igazgató helyettese volt, aki nemcsak eltussolni igyekezett a felháborító történteket, hanem az érintett gyerekeket is megpróbálta vallomásuk visszavonására, illetve megmásítására kényszeríteni.

„Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is. Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom" – válaszolta az ATV kérdésére a köztársasági elnök. – „Ennek megfelelően, természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek a kérdések megválaszolatlanak maradnak, ez így volt az elmúlt 33 évben, és így van egyébként a világ legtöbb országában is. Az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk a tanúi, amely rengeteg valótlan állítást tartalmazott. Minden kegyelmi döntésre igaz az is, hogy természeténél fogva megosztó, és én az elém terjesztett több száz kegyelmi kérvényről minden esetben igyekszem a leginkább körültekintően dönteni.”

Mindebből egyedül az nem derül ki, hogy az államfő, ha annyira undorodik a pedofíliától, miért kegyelmezett meg a K. Endre néven ismert volt igazgatóhelyettesnek, akit a bíróság azért ítélt 3 év 4 hónap szabadságvesztésre, mert falazott főnöke, V. János pedofil cselekményeihez, majd arra próbálta rávenni az abuzált gyerekeket, hogy vonják vissza a vallomásaikat. 

A hétfői rendkívüli – eredetileg a svéd NATO csatlakozás kapcsán összehívott, ám a fideszes képviselők által bojkottált – parlamenti ülésen Harangozó Tamás (MSZP) arról beszélt, hogy a „Fidesz-fülbevalós köztársasági elnök előbb kegyelmet adott Budaházy Györgynek, végül a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatója bűnsegédjének, így mára méltatlanná vált hivatalára.” 

Az MSZP és a DK egyébként jogi eljárással távolítaná el Novák Katalint a hivatalából. Az eljárást a képviselők ötöde kezdeményezheti, arra hivatkozva, hogy a köztársasági elnök szándékosan megsértette az Alaptörvényt. Az eljárás elindításhoz kétharmad szükséges, ami, ismerve a fideszes képviselők hozzáállását, nem látszik valószínűnek.

Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezetője a Hírklikknek elmondta: nem Novák Katalin az egyetlen, aki méltatlanná vált pozíciójára ebben az ügyben. „A köztársasági elnök által aláírt kegyelmi kérvényt ugyanis minden esetben az igazságügyi miniszternek kell ellenjegyeznie, aki ebben az ügyben Varga Judit volt.” Az MSZP közleménye szerint az államfő kegyelmi eljárása „nemcsak morálisan elfogadhatatlan, hanem jogellenes is. Az Alaptörvény számos rendelkezése védi ugyanis a gyermekek jogait. Egyrészt védi méltóságukat, de arról is rendelkezik, hogy alkotmányos védelem illeti meg egészséges fejlődésüket. Ennek természetesen része az, hogy ne essenek szexuális kizsákmányolás áldozatául.”

A Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtést indított, mert, mint fogalmaztak, „a pedofilsimogató Novák Katalin köztársasági elnök lemondását követelik... Novák Katalin szégyent hozott a köztársasági elnöki tisztségre, ezzel pedig méltatlanná vált annak betöltésére. Magyarország köztársasági elnöke nem élhet vissza erkölcstelen módon az államfői hatalmával, hogy felmentsen a börtönbüntetés alól az Orbán-családdal és a Fidesszel kiváló kapcsolatokat ápoló, pedofilsegítő bűnözőt.” 

„Novák Katalin a pápalátogatást arra használta, hogy ezt az embert ráeressze a magyar társadalomra” – írta Donáth Anna a Facebookon, aki ehhez még hozzátette, „Ez a döntés azt mutatja, hogy se lelkiismeret, se elemi jóérzés, se tisztesség nincs a köztársasági elnökben. A hivatalára már a megválasztása pillanatában alkalmatlan volt, de most olyan határt lépett át, ami nem az alkalmatlanság, hanem a társadalomra veszélyesség kategóriája. Novák Katalinnak le kellene mondania. Ilyet egy elnök, egy anya nem tehet.”

A felháborodás tehát óriási az államfő döntésével kapcsolatban, és a Fideszben már bizonyára lázasan osztanak és szoroznak, hogy miként jöhetnek ki a legjobban ebből a számukra kellemetlen helyzetből. Novák Katalint akár el is söpörhetné a népharag – de csak abban az esetben, ha volna ilyen. Emiatt azonban nem kell Orbán Viktornak különösebben aggódnia, mert bár bizonyára sokan mennek el pénteken délután 6 órakor a Várba, hogy a Sándor-palota előtt tiltakozzanak, Magyarországnak a Fidesz sajtójából tájékozódó része – ők alkotják a magyar lakosság mintegy 80 százalékát – továbbra is mozdulatlan marad. Ők ugyanis vagy nem tudnak az ügyről, vagy csak az államfő hivatalának közleményét olvashatták. (Arról, hogy a Fidesz-közeli sajtó hogyan mentegeti Novák Katalin döntését, ebben a cikkünkben írtunk.) Az eddigi gyakorlatot ismerve, arra lehet számítani, hogy a közmédia sem számol be a pénteki tüntetésről, vagy ha igen, a tőle már „megszokott” hitelességgel, azaz, manipulatív vágóképekkel. Azt a látszatot keltve az emberekben, hogy csak néhány hőbörgő értelmiségit és ellenzéki politikust háborít fel, ami ellen nemcsak az ellenzékieknek, hanem minden tisztességes embernek tiltakoznia kellene.