Orbánék sajtója mentegeti Novák Katalin újabb kegyelmi ügyét

HírKlikk 2024. február 4. 15:15 2024. feb. 4. 15:15

Rengetegen felháborodtak Novák Katalin most napvilágra került döntésén, miszerint az államfő még tavaly áprilisban, ugyanazon a napon, amikor kegyelmet adott a terrorizmusért elítélt Budaházy Györgynek és társainak, K. Endrének is megkegyelmezett. K. Endrét a bíróság azért ítélte 3 év négy hónapi börtönre, mert asszisztált és falazott volt főnökének, a rábízott gyerekeket szexuálisan zaklató V. Jánosnak. A Fidesz nem szólalt meg az ügyben, a Sándor-palota pedig egy semmitmondó, a körülmények ismeretében cinikusnak is mondható szöveget tett közzé.

A sokakat joggal felháborító, a jog és a áldozatok szembe köpésével egyenértékű államfői döntéssel a Hírklikk több cikkében is foglalkozott (például itt, itt, itt és itt). Az alábbiakban – teljességre nem törekvő összeállításunkban – bemutatjuk, milyen sajátos megközelítésben tálalta a kormányhoz közeli sajtó a nagy vihart kavart ügyet.

A Magyar Nemzet mentségeket talált a pedofíl igazgató bűnsegédjének

A Fidesz zászlóshajójának számító, egykor jobb napokat látott Magyar Nemzet reagálásáról a Hírklikken is olvashattak. A lap megállapította, hogy a kegyelemben részesített bűnsegéd azért kaphatott kegyelmet, mert a börtönben „a házirendet és a kapott utasításokat betartotta, maximálisan együttműködött, a személyi állomány tagjaival szemben minden esetben követte a szabályokat, fenyítve nem volt, a kapcsolattartása rendezett volt.”

K. Endrének emellett további érdemei is voltak: Például az, hogy „az érintett személy végzettsége testnevelő tanár, fejlesztő pedagógus, síoktató, számos sportágban edzői diplomával rendelkezik, erdélyi családból származik... Az elítélt felesége 64 éves, és az elítélt büntetés-végrehajtási intézetbe vonulása után egyedül maradt. Az elítélt 85 éves, özvegy, nyugdíjas édesanyja Erdélyben él.”

Ebből következően nem kizárt, hogy idővel az is belekerül a gránitszilárdságú, eddig csak 12 alkalommal módosított alaptörvénybe, hogy az erdélyi származás bűnelkövetés esetén enyhítő körülménynek számít, és tekintettel kell lenni arra is, hogyha valaki börtönbe kerül, mert akkor a házastársa, valamint 85 éves, özvegy, nyugdíjas Erdélyben élő édesanyja a börtönévek alatt egyedül marad.

Az Origo hazugsággal vádolja a „dollárbaloldalt és a dollármédiát”

Az Origo „Megint hazudott a dollárbaloldal és a dollármédia: most a köztársasági elnökről” című cikkében arról ír, hogy nem mondott igazat a kormánytól független sajtó, amikor azt írta, hogy Novák Katalin kiengedett a börtönből egy bűnsegéd pedofilt. (Valójában senki nem állította, hogy egy pedofíl szabadult ki a börtönből, hanem azt írták meg a kormánytól független médiában, hogy egy pedofil segítője kapott kegyelmet.) Arról is írt az Origo, hogy az általuk még monogrammal sem megnevezett illetőt nem is engedhette ki a börtönből az államfő, mert a kegyelem idején már nem volt börtönben. (Valóban nem volt már börtönben K. Endre a kegyelem idején, hiszen – itt az Origo leleplezi a saját csúsztatását – ekkor már integrációs, azaz házi őrizetben volt.) 

Azt, hogy K. Endre lelkén milyen bűnök száradnak, az Origo – a Magyar Nemzethez hasonlóan – nem osztotta meg az olvasókkal.

A PestiSrácok ingerküszöbét nem érte el az államfő sokakat felháborító döntése

A más esetekben nagyon alaposnak látszó, az ellenzék ügyeit előszeretettel feltáró PestiSrácok oldalán egyetlen sort sem találunk arról, hogy Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét.

A Mandiner a Sándor-palota közleményére támaszkodott

A többi kormányhoz közeli portálhoz képest kevésbé véresszájúnak tartott Mandiner a Sándor-palota közleményével próbálta kielégíteni olvasói információéhséget. Ezt írták: „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem” – közölte a Sándor Palota a bicskei gyerekotthon egykori igazgatójának ügyében. A köztársasági elnök hivatala hozzátette, hogy „a pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet.”

A Hirado.hu a Viharsarok kapcsán írt Novák Katalinról

Az elvileg pártsemleges, az adófizetők pénzén működtetett hirado.hu egyetlen szót sem vesztegetett a pedofíl-botrányra. Novák Katalint csupán abban az összefüggésben említették, hogy a Viharsarokról szólva, az államfő asszony azt mondta: jó Békésben élni. (Hogy ezt honnan tudja Novák Katalin, aki – sokakhoz hasonlóan – még nem élt Békésben, azt a hirado.hu az olvasókra bízta.)

Az Index Donáth Annán keresztül háborodott fel

A néhány évvel ezelőtt finomhangolással kormánypártivá szelidített, ám ezt viszonylag jól titkoló Index két cikkben is foglalkozik a témával. Igaz, mindkét esetben sajátos módon, arról írnak, hogy Donáth Annát mennyire felháborítja Novák Katalin döntése. Az egyik cikkből annyit lehet megtudni, hogy a Momentum elnökét megdöbbentette, hogy „egy olyan ember szabadulhatott a börtönből, aki tevékenyen részt vett pedofil bűncselekmények eltussolásában”. 

Egy másik cikkükben – amelynek címe: Donáth Anna teljesen kiborult Novák Katalin lépésén – szintén a Momentum elnökének lelkiállapotával foglalkoznak, igaz, becsületükre legyen mondva, írásuk legvégén azt is megírják, hogy Donáth lemondásra szólította fel az államfőt, mert „ilyet egy elnök, egy anya nem tehet.” 

Az ingyenesen terjesztett Metropoltól nem vártunk semmit, ezért nem is okozott csalódást. Biztosan hozta a kötelezőt, vagyis, egyetlen sort sem szentelt az államfő botrányos kegyelmi döntésének.

Forrás: Hírklikk