A Fidesz piszkos ügyeiről beszélt a volt képviselő

HírKlikk 2020. február 27. 14:08 2020. feb. 27. 14:08

Derdák András, 19 éves fideszesként, a legfiatalabb fővárosi önkormányzati képviselő volt a rendszerváltás után, 1990-ben. Egy ideig úgy tűnt, ő lehet Tarlós István kijelölt utódja a III. kerületben.

A volt politikus a 24.hu-nak adott interjúban a '90-es évek Fideszéről mesélt. Elmondása szerint, 1990-ben még pici és lapos szervezet volt a Fidesz, mindenki ismert mindenkit, és mindenki beszélgetett mindenkivel.

„Kivéve a Varga Tamás-Simicska duót. Amikor beléptél a Lendvay utcai székházba, az előtérből balra kanyarodva, egy kis lépcső vezetett fel a pénzügyi osztályra, ahova mi soha nem léptünk be. Fura hely volt: lila és piros öltönyökben, aktatáskával és hatalmas, menő autókkal jártak, pedig akkor még Orbán Viktornak is csak egy 1500-as szolgálati Ladája volt. Nem tudtuk, hogy pontosan mi a dolguk, az szigorúan bizalmas volt. Utólag egyet mondhatok: nekünk eszünkbe nem jutott, hogy a pozíciók felhasználhatóak lennének egyéni vagyonszerzésre”

Egy darabig a politikusi karrier volt az életcélja.

„Még Tarlóssal is voltak olyan esti sörözős beszélgetéseink, hogy nem akarja ő ezt a III. kerületi polgármesterséget örök életében csinálni, átadná a tapasztalatait. Lehettem volna az utódja vagy mi. Tényleg jóban voltunk. Ott kezdett ez felfesleni már az elején, amikor elmesélte, hogy kiket tart a példaképeinek. Például Pinochetet, de imádta a római történelmet is, főleg a császárság korát, Nero volt az egyik kedvence. Kölcsön adott könyveket, beszélgettünk, és elég hamar felfogtam, hogy az ő liberalizmusa meg az enyém nagyon kettő. Teljesen más a világképünk.”

Közben viszont az Orbán-Fodor párharc miatt, kettészakadt a Fidesz, a végső összecsapást a Lendvay utcában, a Fidesz székházában tartott titkos szavazás jelentette.

„Az eredményhirdetés után nem sokkal, odajött hozzám Viktor, és azt mondta: Andris, sajnálom, rosszul szavaztál.”

Évekkel később tudta meg Ungár Klárától, ahhoz, hogy egy titkos szavazáson kiderüljön, hogy ki hogyan szavazott, meg kell határozni előre az ülésrendet, ahhoz pedig az összes résztvevő céduláját egy kicsit máshol kell lepecsételni.

„A szavazást követően, gyerekjáték sorba tenni a cetliket, és megnézni, ki hova húzta az X-et. Ezek a fiúk már '93-ban is így gondolkodtak.”

A teljes óbudai csoport kilépett 1993-ban a Fideszből, több mint 300 fő, a Banán Klubot viszont Derdákék tovább akarták vinni, mivel rendszeresen kulturális és közösségi programokat tartottak ott. – A felfogásunk szerint nem mi léptünk ki a Fideszből, hanem a Fidesz az értékeinkből, ezért nem vihetik ők a hozományt. Meg akartuk tartani, na! Ők ezt persze nem vették ilyen könnyedén, végül kigyúrt nehézfiúkat küldtek ránk – jegyezte meg. Elmondása szerint, egyik este megjelent a Banánban „egy nagy, tagbaszakadt fickó, meg egy kis vékonyka, alacsony, nagy dumás csávó”.

– Mind a ketten ballonkabátban. Hoztak egy papírt, itt tessék aláírni és már mennek is. Azt kellett volna vállaljuk, hogy három nap múlva elkotródunk a házból. A nagydarab csak állt némán, szúrós szemmel, fenyegetően, közben úgy csinált, mintha egy pisztoly dudorodna a kabátja alól, a kicsi meg fölényeskedett. Hogy igazi fegyver volt-e vagy sem, azt nem tudhattam. Ma sem tudom

Derdák állítása szerint, azt mondta, hogy mindjárt visszaadja a papírt, csak pontosítanak pár dolgot. 

„Átírtuk a papírt, de mindössze a sorrenden változtattunk: a Fidesz lemond a házról és kitakarodik az életünkből három nap múlva. Aláírtuk, majd kivittem.”

Elmondása alapján, másnap megjelent egy „Magyar karateválogatott” feliratú kisbusz a Banánnal szemben, kiszállt belőle nyolc tagbaszakadt férfi, odabent körbenéztek, majd visszaültek. Ezt óránként megismételték.

„Egyik reggel aztán arra érkeztem ki, hogy a művészbejárat eltűnt, de tokostól. Ez klasszikus maffiaüzenet. Ezután fegyveres őröket fogadtunk, a Valton vigyázott ránk éveken át.”

Ezután Csetneki Gábor, a Szárnyak Színház vezetője és kulturális szervezőként Derdákék munkavállalója volt, egy délután összefutott az egyik Andrássy úti cukrászdában Orbán Viktorral.

„Pontosabban inkább belebotlott, hiszen nem ismerték egymást. Odament a makkos cipőben süteményező pártelnökhöz, illendően bemutatkozott, és némi értetlenkedéssel a hangjában elmesélte, hogy mik történtek velünk ott a végeken. Orbán bólintott, mint akit nem lepnek meg a szavak és annyit felelt, majd meglátjuk, ki az erősebb. Győzzön az.”

Derdák András 2002 után a Millenáris művészeti igazgatója, majd a Párizsi Magyar Intézet igazgatója lett. Évek óta a Sziget francia képviseletét látja el.

Forrás: 24.hu