A Fidesz szerint rendben van a szexuális felvilágosítás büntetése

HírKlikk 2019. november 18. 17:00 2019. nov. 18. 17:00

A Fidesz európai parlamenti képviselői ellenezték azt a határozatot, amelyben az Európai Parlament elítélte a lengyel kormány egyik törvénytervezetét, amely szerint betiltanák az iskolai szexuális felvilágosító órákat, illetve büntetéssel sújtanák, ha a fiatalkorúak körében a szexet propagálják – írja Dobrev Klára EP-képviselő Facebook-posztja nyomán a hvg.hu.

A lengyel kormánypárti sajtó által a „Stop Pedophilia” névre keresztelt törvénymódosítás alapján a szexuális felvilágosítást nyűjtó tanárok akár öt évre is börtönbe vonulhatnak.

Dobrev szerint nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben az Orbán-kormány is kriminalizálhatja a szexuális nevelést, ezért azt szeretné, ha pártja, a DK a többi ellenzéki párttal együtt tüntetést szervezne.

A lengyel kormányoldal EP-képviselői ugyanakkor állítják, hogy a kezdeményezés nem a kormány hivatalos tervezete, Ryszard Legutko filozófiaprofesszor, az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-frakciójának társelnöke pedig odáig ment, hogy kijelentette: „az EU-nak semmi köze ahhoz, milyen módon tartanak egyes országokban szexuális felvilágosítást”.