A fideszes Boldog István képviselő is tisztelgett Horthy Miklós előtt

Lendvai Ildikó 2019. november 17. 06:50 2019. nov. 17. 06:50

Nocsak. Nemcsak a szélsőjobboldali Mi Hazánk tisztelgett lovas felvonulással Horthy Miklós előtt, hanem a fideszes Boldog István képviselő is:

"1919. november 16-án vonult be Horthy Miklós az általa szervezett nemzeti hadsereg élén Budapestre. Köszönet és hála kormányzó úrnak, hogy a vörös rongyokba öltöztetett Budapestet újra a nemzet fővárosává tette!"

Most nem kezdek el "összenőtt, ami összetartozik"-ozni, csak kíváncsi lennék, a kormányzó úr tevékenységének mely pontjai tetszenek leginkább képviselő úrnak?

Köszönet és hála csak azért, ahogy a korszak kezdődött, vagy azért is, ahogy végződött?

És a kezdetek ünneplésébe mi minden fér bele? Az is, hogy épp a bevonulás napjaiban hajtottak végre tömeggyilkosságot a Horthyval szövetséges Héjjas Ivánék az orgoványi erdőben?

Igaz, egy másik tekintélyes fideszes: Bayer Zsolt egyszer már kevesellte az ítélet nélkül kivégzettek, földbe ásottak számát, de azért Orgovány ünneplése csak nem tartozik a párt kötelező penzumai közé!?

Horthy egyébként valószínűleg nem adott parancsot a különítményesek vérengzéseire, hatalomra jutva, miután dolgukat elvégezték, meg is próbálta feloszlatni őket, de tudott róluk, és amnesztiában részesítette őket.

Azt még csak értem, hogy Horthy bevonulásakor lehetett bízni abban, hogy legalább a várost kifosztó román csapatok nem térnek vissza Budapestre. Nem Horthyék űzték ki, az antant vonta vissza őket, miután képviseletükben Georg Clerk angol diplomata (aki örült, hogy a megszállt országban talált valakit, aki mögött valamilyen erő, az ú.n. Nemzeti Hadsereg állt) megállapodott Horthyval.

De képviselő úr vajon azt is ünnepli, amiben Clerk és Horthy megállapodtak? Mármint, hogy az antant elfogadja és támogatja Horthy hatalomra jutását, kivonja a román katonákat, viszont cserébe Horthy -a konszolidációhoz ragaszkodó antant követelésére- koalíciós kormányt alakít, kiírják a választást, és -ami a lényeg- aláírják majd a békeszerződést? Azt, amiből végül a "trianoni béke" lett.

Ezekről valahogy nem esik szó a képviselő úr bejegyzésében. Igaz, a Mi Hazánk felvonulásán sem.