A fideszes orvos-polgármester magánklinikán teszteltette magát – két hete végigfertőzhette az általa díjazottakat

Harkai Péter 2020. április 2. 15:50 2020. ápr. 2. 15:50

Győr fideszes polgármestere szerdán este jelentette be, hogy koronavírus-fertőzött. A vizsgálatot egy budapesti magánklinikán végeztette, amit közösségi oldalán reklámozott is – azoknak, akiknek telik rá. Két hete, tehát lehetséges, hogy már fertőzöttként, szűk körben, 50-60 ember jelenlétében üdvözölte a március 15-én díjazottakat. Mindannyiukat tesztelni kellene – de nekik nem feltétlenül telik budapesti magánklinikára.

A Borkai Zsolt helyére került polgármester az eltelt fél évben – talán túl látványosan is – nem egyszer szembekerült a fideszes éthosszal: megtagadta az egyébként betegeskedő helyi fociklub mértéktelen támogatását, ellenzéki előterjesztéseket vett a szárnyai alá az amúgy is szárnyasfan, pontosabban papagájrajongó politikus, egyszóval olyan lépéseket tett, amelyek azt sugallják, hogy számára a város érdeke az első és nem a pártpropaganda. Mindez, attól eltekintve, hogy kiváló propagandahúzás, jó eséllyel homályosíthatja a tömeges önkormányzati bukások emlékét a Borkai-botrány után.

S valóban: alig telt el fél év, már az sem okozott felhördülést, hogy Dézsi polgármester apropóján még törvénymódosítás is született, hogy a párt komfortérzetet biztosíthasson a kardiológus főorvosnak, nehogy a rugalmasan gránitszilárd alaptörvényük által lefektetett összeférhetetlenség passzusa meggátolja orvosi és polgármesteri tevékenységének egyidejű végzésében.

Az emberek orvosa, az emberek barátja – nagyjából ezt a pasztellképet kezdte felhordani a város egére a lopakodó politika, de a sors különös iróniája egy pillanat alatt kettétörte az új mesét mesélő kobzosok lantját és pont április elsején kényszerítette a polgármestert a fertőzése bejelentésére, azon a napon, amikor hivatalosan is megkezdhette volna átmenetileg szüneteltetett orvosi tevékenységét is. Ehelyett nyilvános önvallomásban tudatta – mást nem is tehetett – a várossal, hogy a hármas tesztje pozitív lett, home-office gondoskodik szeretett városáról – a magánklinikai számlát nem publikálta, de az érdeklődők számára pontos névvel reklámozta azt.

Keserű mandula az ürömben, hogy bő két hete, tehát már lehetséges vírushordozóként, bár nem több száz meghívott nyilvánossága előtt, de legalább 50-60 ember részvételével adta át az ünnepi elismeréseket világhírű sportolónak, közéleti személyeknek, művészeknek a meghívott családtagok, politikustársak, önkormányzati dolgozók jelenlétében.

Kézfogás, ölelés puszi, Görbicz Anitával összebújós, kiemelt fotózás – mindez védőeszköz, szájmaszk, kesztyű maximális mellőzésével, amint az ünnepségről készült fotók tanúsítják.

Megismételnénk – dr. Dézsi Csaba András kardiológus főorvos és a fent jelzett törvénymódosításnak köszönhetően felelős városvezető IS – elvileg.

Az „emberek orvosa, emberek barátja” szerep, amit a pártközpont propagandaszabósága a méretére készített, egy szemvillanás alatt felfeslett, amikor az ünnepségről készült fényképes beszámolójához érkezett egy komment egy aggódó lokálpatrióta magyar állampolgártól, aki nem átallotta azt írni, hogy „a sok szép okos ember hogy összegyűlt egy világjárvány idején”. A papagájokat megszégyenítően éles nyelvű polgármester – főorvos! – azonnal replikázott, egy város közösségért felelős polgármesterhez képest több mint arrogánsan, mondván: „...és most ön rendkívül karakánnak és okosnak gondolja magát...”

Erre a hozzászóló hölgy közölte – Európa egyik legfertőzöttebb városából, Madridból jelentkezik, ahol egy hete nem lép ki a lakásából, mert most ez az egyetlen helyes lépés, amúgy „Önnek, mint politikusnak és orvosnak példát kéne mutatnia. Úgy gondolja, ez okoskodás? De remélem igaza lesz, és Magyarországot nem érinti majd ez a járvány, mert a magyar egészségügy nem bírna vele”.  

Történt ez a szóváltás két hete. Erre már nem írt semmit Győr immár vírusfertőzött polgármestere.

 Dr. Dézsi Csaba András arról sem írt egy szót sem, hogy mi lesz azokkal a kollégákkal, díjazottakkal, önkormányzati tisztségviselőkkel, politikustársakkal, akiket az elmúlt két hétben potenciálisan megfertőzhetett és akiknek a kormánypártja nem biztosította a koronavírus teszteléséhez szükséges lehetőséget – sem a magánklinikákon elérhető magántesztek honoráriumát.

Pedig belőlük volna legtöbb – vagy egy országra való.