A főváros megvédi Németh Szilárdot a Soros-hajléktalanoktól

Harkai Péter 2020. május 6. 19:11 2020. máj. 6. 19:11

Csepelre tervezett saját épületébe egy hajléktalanszállót a fővárosi önkormányzat. Borbély Lénárd kerületi polgármester azonnal tiltakozó levélben fordult Karácsony Gergelyhez, Németh Szilárd, volt kerületi polgármester és kulináris Fidesz-oszlop már azt is tudni vélte, hogy „Soros György embereivel dolgoztatták ki a folyamatot, aminek részeként Csepelre kell majd költöznie több száz hajléktalannak". A Fővárosi Önkormányzathoz fordultunk, hogy megtudjuk, biztonságban érezheti-e magát Németh Szilárd.

Karácsony Gergely a csepeli polgármester levelét követően, a közösségi oldalán közölte a nyilvánossággal: a Fővárosi Önkormányzat épületében alakítanak ki megfelelő körülményeket a Csepelre tervezett helyszín helyett és itt fogadják be a rászoruló hajléktalanokat. Mint írta:

„A főváros vezetése tudomásul veszi, hogy Csepel vezetése hátat fordít az elesetteknek, így saját épületébe fogad be olyan otthontalan embereket, akik vállalják a karantént./.../

A csepeli Táncsics Mihály utcai fővárosi ingatlan alkalmas hely lett volna arra, hogy olyan hajléktalan embereknek biztosítsunk ideiglenes otthont, akik vállalják, hogy saját egészségük érdekében, nem hagyják el az intézmény területét, a Fővárosi Önkormányzat az ellátásukról az épületen belül kívánt gondoskodni./.../

Az elkövetkezendő napokban elkezdődik a Városháza Gerlóczy utcai szárnyának gyors átalakítása, amely a tervek szerint később a Budapest Galériának ad majd helyet.

Szomorú, hogy újabb politikusok bizonyították: hírből sem ismerik a szolidaritást, és inkább jószándékú polgárokat hergelnek az elesettekkel szemben. A bajban ellökni azokat, akik a legnehezebb helyzetben vannak, számunkra nem elfogadható. És bár a főváros megtehetné, hogy a tulajdonában álló csepeli ingatlant használja a célra, inkább saját épületszárnyába fogad hajléktalan embereket. Bízunk benne, hogy meg tudjuk óvni az egészségüket, az életüket.”

A részletekről a fővárosi önkormányzat sajtóosztályától kaptunk választ kérdéseinkre.

Miért álltak el a csepeli tervtől, ha a Fővárosi Önkormányzaté az ingatlan, miután a kormány sem nagyon veszi figyelembe a főváros kéréseit a beruházásai kapcsán? Miért pont Csepel került szóba, mint lehetséges helyszín?

Nem pont Csepel, több kerületben is létesültek ideiglenes szállások, kapacitásbővítések, csak ott a polgármester tudomásul vette, vagy akár támogatta, hogy a főváros életeket mentsen.  

Mikortól tervezik a beüzemelést?

Már elkezdődtek a munkálatok, nagyjából két hét múlva költözhetnek be a lakók.

Pontosan hány személyről van szó?

30-40 ember.

Konkrétan hol alakítják ki, hány helyiségben, hány fő/szoba létszámban?

A Városháza Gerlóczy utcai szárnyában, egy három osztatú, de tulajdonképpen egy légterű 300 nm-es alapterületű helyiséget alakítunk át.

Milyen egészségügyi paramétereknek/előírásoknak kell megfelelnie a kialakításnak?

A jogszabályok adta kereteket minden esetben betartjuk. A 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről határozza meg a hajléktalanellátásra vonatkozó szabályokat.  A leendő engedélyező hatósági szakemberek már el is látogattak a Városházára, hogy ellenőrizzék a tervezett helyszínt és megtegyék javaslataikat.  

Adott-e mindennek a lehetősége az önkormányzati épületben?

Az átalakítás éppen azt szolgálja, hogy valamennyi feltétel adott legyen. A legfontosabb ideiglenes átalakítás a megfelelő mennyiségű zuhanyzó és WC kialakítása.

Kik látják el a hajléktalanokat?

A Fővárosi Önkormányzat hajléktalanellátásra szakosodott intézménye, a BMSZKI (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei).

Keresték-e a kapcsolatot például Vecsei Miklóssal. aki kormánymegbízottként esetleg beszállhatott volna a probléma megoldásába, vagy bármilyen civil/karitatív szervezettel?

Vecsei Miklóssal és a Máltai Szeretetszolgálat központi régiójának vezetőjével is rendszeres és jó az együttműködés.

Meddig tervezik az átmeneti részleg fenntartását?

Ameddig azt a járványhelyzet és az ellátottak védelme indokolja.

Válaszoltak-e Németh Szilárd képviselő összeesküvés-elméletére, miszerint Soros György szervezi ezt is?

Érdemi felvetésekre szoktunk válaszolni – így erre nem tettük.

Egyértelmű, hogy tőle kell(ene) megkérdezni, de azért feltenném Önöknek is a kérdést: van-e bármilyen elképzelésük, hogy mire alapozta mindezt Csepel volt polgármestere...?

Nem tettünk kísérletet ennek feltárására.