A francia szélsőjobb vezetői Orbán támogatásáért vetélkednek

HírKlikk 2021. október 27. 13:26 2021. okt. 27. 13:26

A külföldi sajtó szerint Le Pen a kampánya miatt jött Budapestre, de egyben közös nemzetközi stratégiában is gondolkodik az európai szélsőjobb számára.

A Népszava által idézett Politico szerint Le Pen az úttal fel tud mutatni egy fontos kézfogást, valamint némi érdeklődést a világsajtó részéről, miután hazai népszerűsége évek óta nem volt ilyen alacsony. Le Pen választási hadjáratát beárnyékolja a jobbról előző Eric Zemmour. A tévés műsorvezető a múlt hónapban már felkereste Orbánt és úgy igyekszik javítani pozícióin, hogy felmutatja: külföldi vezetőkkel bratyizik és vannak kapcsolatai a hasonló felfogású politikusokkal, lásd a múlt héten a Morawieckivel és Jansával lezajlott egyeztetést.

Le Pen célja, hogy euroszkeptikus szuperfrakció alakuljon az EP-ben. Egyik tanácsadója elárulta: nagy változás készülődik, mert a Fidesz el van szigetelődve Strasbourgban és ki akar lépni ebből a cipőből. És nem részesültek volna állami vezetőknek kijáró elbánásban tegnap, ha Orbán nem a szoros együttműködésen törné a fejét.

A Frakfurter Allgemeine Zeitung szerint is vetélkednek a francia szélsőjobb vezetői, hogy közülük ki a jobb barátja Orbánnak. Le Pen ennek érdekében bedobott apait-anyait Budapesten. Az üdvözlő kézfogás magyar és francia zászlók előtt zajlott, az európai lobogó azonban hiányzott. A vendég láthatóan roppant mód élvezte az államfőket megillető fogadtatást. Valóságos küzdelem zajlik Orbán kegyeiért Le Pen, az unokahúga és a felmérések szerint a francia szélsőjobb híveinek körében favoritnak számító Zemmour között. A pártvezér ezért igyekezett úgy beállítani, hogy ő a miniszterelnök legjobb barátja.

A Le Monde is azt hangsúlyozta, hogy amióta csak megindult a francia választási hadjárat, az ottani szélsőjobb számára kihagyhatatlan állomás Budapest. Le Pen kilátásba helyezte, hogy választási győzelme esetén Franciaország új utat szorgalmazna az EU számára, mivel szerinte annak ideológiai brutalitása aláássa a szuverenitás elvét.

A Le Figaro szerint Le Pen Budapesten megpróbálta az utolsó simításokat elvégezni saját elnökségének szobrán. Az utat annyira fontosnak tartotta, hogy telenyomta a közösségi hálót a magyar fővárosból küldött képekkel, amelyek a program különböző stációit örökítették meg. Bizonyítani igyekezett egyúttal, hogy nem vágyálom az általa támogatott nemzetek szövetsége – az EU utódjaként.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő emlékeztet arra, hogy Orbán sokáig gondosan ügyelt arra: ne mutatkozzon együtt a francia szélsőségesek elnökével, ám ez megváltozott, amióta a Fidesz kénytelen volt búcsút inteni az Európai Néppártnak.

A Süddeutsche Zeitung azt írja, hogy sorba kell állni Orbánnál, miközben a politikus Európa nagy részén immár minden, csak nem kedvelt tárgyalópartner, a nacionalista jobboldal képviselői viszont áhítoznak arra, hogy a társaságában mutatkozzanak. Le Pen fogadása illusztrálja, hogy Magyarország még tovább radikalizálódik.

Forrás: Népszava