A gázai háború lehetőséget kínál Putyinnak

HírKlikk 2023. október 25. 17:25 2023. okt. 25. 17:25

A gázai háború stratégiai lehetőséget kínál az orosz elnöknek, aki sokáig Izrael barátjának mutatkozott, de már nem vitás, melyik oldalon áll – állapította meg Roger Boyes, a The Times diplomáciai szerkesztője.

Óvott attól, hogy az izraeli hadvezetés túl korán megindítsa a támadást Gáza ellen, mert Amerika terrorellenes háborúja annak idején több tanulsággal is szolgált. Igy hiába indul hadművelet egy terrorcsoport ellen, kisvártatva megjelenik a felkelők új nemzedéke. Továbbá: ha Izrael nem akarja tartósan elfoglalni az övezetet, akkor diplomáciai támogatásra szorul olyan államok részéről, amelyek segíthetnek Gáza jövőjének rendezésében.

Biden azt javasolta, hogy az izraeli kormány az offenzívát úgy állítsa be, mint amely a túszok kiszabadítása érdekében szükséges – vagyis, hogy nem a Hamászt akarja eltörölni a föld színéről. Ez nemzetközi legitimációt adna az akciónak, miközben azért csapást lehetne mérni a szélsőségesek állásaira.

Fontos, hogy a Nyugat nyomást gyakorol Törökországra, amely engedi, hogy a területén szervezkedjenek a Hamász vezérei, illetve hogy oda csempésszék át a gázaiaktól ellopott pénzeket. Ami Putyint illeti, ő hírek szerint jó viszonyt ápol Netanjahuval, viszont Moszkvában egymásnak adták a kilincset a Hamász főnökei, akik közül az elnök többeket is fogadott.

Nagy rejtély, miért engedte meg a napokban Oroszország, hogy izraeli gépek Szíriában iráni fegyverraktárakat, illetve laktanyákat bombázzanak, hiszen Teherán Moszkva szövetségese. 

A Kreml a Közel-Keleten is sok bajt okozhat, de egyúttal képes lehet visszafogni a ajatollákat, ha azok nagyon akarják az atomfegyvert. Putyin fő célja azonban az, hogy kitessékelje Amerikát a régióból, ám a háborúnak bizonyosan ő lesz az egyik vesztese.