A Guardian zavaró előjelnek tekinti Orbán Viktor felemelkedését

HírKlikk 2019. december 27. 07:12 2019. dec. 27. 07:12

A Guardian vezércikke zavaró előjelnek tekinti a keresztény-nacionalista populisták, köztük Orbán Viktor felemelkedését – írja a cikket szemléző Népszava

Sok hívő egyre lehangoltabb, mert a hitet többen arra használják, hogy igazolják az egyház tanításának elárulását Európában, Trump Amerikájában és másutt is. Kisajátítják a vallást az agresszív nacionalizmus, az idegengyűlölet, a melegellenesség és a környezetvédelem elutasításának céljára. Orbán Viktor ma már „keresztény szabadságról” beszél, már nem emlegeti az illiberális demokráciát.

Próbálja Budapestet a jobboldali keresztény tanítás fővárosává tenni, vagyis, hogy az ókonzervatív ellenpont legyen Ferenc pápa Vatikánjával szemben. Azt hangoztatja, hogy a keresztény kultúrát veszély fenyegeti a muzulmán bevándorlás részéről, és szerinte a keresztények üldözése sokkal közelebb van Európában, mint ahogyan azt a legtöbben gondolják. A Helsinki Bizottság közben azzal vádolja a politikust, hogy az módszeresen megtagadja az élelmet az elutasított menedékkérőktől a tranzitövezetekben. Azon kívül bűncselekménynek nyilvánította a hajléktalanságot.

Újra és újra meg kell harcolni a mindenkit megillető jogokért és emberi méltóságért, fajra, nemre való tekintet nélkül. Hiba, hogy a haladó erők nem támaszkodnak Szent Pál tanítására, miszerint mindenki egy Krisztusban, hiszen oly korban élünk, amikor a keresztény etikát gátlástalanul eltorzítják a nacionalizmus szolgálatában – a kisebbségek elleni támadások érdekében.

Szerencsére azért vannak kedvező jelek is: az amerikai demokrata elnökjelöltek nem hagyják, hogy a másik oldal kisajátítsa a vallást. Azon kívül, a katolikus egyházfő és Greta Thunberg profétikus szövetségre lépett a klímavédelem kapcsán. De mivel a kulturális háborúkat nyilvánosan vívják, a jó szándékú liberálisoknak egyesülniük kell jövőre, túllépve a vallási-világi választó vonalon.  

Forrás: Népszava