A GVH aktívan támogatja a magyar elnökség célkitűzéseit

HírKlikk 2024. július 1. 15:40 2024. júl. 1. 15:40

A tiszta piaci verseny a gazdasági versenyképesség alapvető feltétele, az EU nyugat-balkáni bővítése pedig magyar nemzeti érdek, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) aktívan támogatja a hétfőn kezdődött magyar EU-elnökség célkitűzéseit – közölte a GVH hétfőn.

A GVH uniós tagállami versenyhatóságként a nemzeti jogszabályok mellett, az uniós versenyjogi szabályok belföldi felügyeletéért is felel, egyúttal olyan közigazgatási szerv, amely közvetlenül alkalmazza az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés (EUMSz) versenypolitikai rendelkezéseit. Ezek alkalmazása során az Európai Versenyhálózat (ECN, European Competition Network) tagjai szorosan együttműködnek a jogalkalmazás hatékonyságának és egységének biztosítása érdekében. A nemzeti versenyhatóság aktív résztvevője a szakmai feladatkörébe tartozó bizottsági munkacsoportoknak, többek között a kartellügyekkel, a fúziós és az erőfölényes ügyekkel foglalkozó testületeknek – írták.

A közlemény szerint a GVH az együttes európai jogalkalmazás során szerzett tapasztalataival főképp a versenyképesség és a bővítéspolitika terén járulhat hozzá a magyar uniós elnökség sikeréhez, de központi szerepet tölt be a térség átmeneti gazdaságainak fejlesztésében is, többek között a 2005-ben alapított OECD-GVH Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központon (ROK) keresztül. A GVH bővítéspolitikában betöltött szerepéről és a nyugat-balkáni bővítés jelentőségéről tavaly nyáron is tárgyalt Rigó Csaba Balázs, a hivatal elnöke és Várhelyi Olivér, az EU szomszédság-- és bővítéspolitikáért felelős biztosa.

Hozzátették, hogy október 22-én a Európai Uniós Ügyek Minisztériumával Budapesten megrendezik az Európai Versenynapot, amely az uniós elnökségek és az európai versenypolitika fontos szakmai eseménye. A központi témakör idén a versenyképesség, a fenntarthatóság, illetve a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségei lesznek. A bővítéspolitika jegyében a GVH a 27 uniós tagállam versenyhatósága és az Európai Bizottság mellett nyolc uniós tagjelölt ország versenyhatóságát is meghívja az eseményre – jelentette be a hivatal.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom