A gyöngyöspatai perbe is beleszólt a koronavírus

HírKlikk 2020. április 1. 15:16 2020. ápr. 1. 15:16

Április 15-én tartották volna meg az elkülönítve tanított roma tanulók ügyében folytatott pert, de a járvány közbeszólt. A bíróság ettől még döntésképes.

Elhalasztja a Kúria a gyöngyöspatai önkormányzatot is érintő, személyhez fűződő jog megsértése miatt indult per tárgyalását – írja a Népszava. Korábban az ügyben eljáró tanács 2020. április 15-re tűzte ki a felülvizsgálati kérelem sajtó-nyilvános elbírálását. 

Mint ismeretes, a Gyöngyöspatán éveken át elkülönítve tanított roma diákoknak jogerősen 99 millió forintos pénzbeli kártérítést ítéltek meg, ami nagyon nem tetszett a kormánynak. A másodfokú ítélet ellen felülvizsgálati kérelem érkezett a Kúriára, amely április közepén folytatta volna le a tárgyalást – de az élet, vagyis a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet közbeszólt.

A Kúria – közleménye szerint – „az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humán járvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 45/2020. (III. 14.) Korm. rendelet 1. §-ával elrendelt rendkívüli ítélkezési szünetre tekintettel, nem tarthat tárgyalást, a halasztást emiatt kellett elrendelnie. Erről az eljáró tanács a feleket értesítette.”

A lap megjegyzi, ez nem jelenti, hogy a döntést is elnapolják, mivel a Kúria egy másik kormányrendelet értelmében, a korábbi kérelem alapján már kitűzött tárgyalások esetében is dönthet a tárgyaláson kívüli elbírálásról. „A bíróság e döntéséről soron kívül értesíti a feleket" – írta közleményében a testület.  

Forrás: Népszava