A Hamász akciója az izraeli politika teljes kudarcát jelzi

HírKlikk 2023. október 26. 20:55 2023. okt. 26. 20:55

Izraelnek súlyos károkat okoz, hogy teljesen eltérő irányba tart a miniszterelnök, illetve a hadsereg vezetése. A háború küszöbön áll, ám a helyzetet mind jobban befolyásolja a politika. 

A lakosság nagy része támogatja a szárazföldi offenzívát Gáza ellen, miközben Netanjahu népszerűsége folyamatosan zuhan. A Likudtól már a hívek 40 százaléka elpártolt.

A védelmi erők főparancsnoksága belement, hogy később induljon meg a támadás, mert így Amerika megerősítheti légvédelmét a térségben – írja az Economist. A kormányfőre azonban fokozatos nyomást gyakorol saját, szélsőjobbos tábora, hogy mutassa meg: kész felmorzsolni a Hamászt. A tábornokok ezzel szemben előtte még további légicsapásokat tartanak szükségesnek.

A katonai vezetés, illetve a belbiztonsági szolgálat már elismerte: hibázott, mert október 7. előtt rosszul mérte fel, mire készülnek a terroristák. Ezzel szemben Netanjahu nem vállalja a felelősséget. Emellett a hadsereg várja a parancsot, a politika azonban a jelek szerint csak vergődik. A koalíció szélsőséges szövetségesei sem szeretnék, ha gyorsan nyugvópontra jutnának a dolgok, mivel tisztában vannak vele: a közfelháborodás és egy új választás elsöpörné őket.

A miniszterelnök egy évtizeden át nem törődött Gázával, mert úgy vélte, ott nyugodtan erjedhetnek tovább a viszonyok, nem lesz belőle gond. Csakhogy a Hamász akciója rávilágított a politika teljes kudarcára. Ám még nagyobb veszteségekkel járhat, hogy Netanjahu a háborút is politikai szempontoknak veti alá, és nincs terve a jövőre.